Mi lesz majd akkor … #04

Új sorozatot indítottunk, kisérleti jelleggel. Ezekben a cikkekben a tények mellett bőven lesz szarkazmus, csipkelődős humor, görbe tükör és nyílt őszinteség. Reméljük, hogy majd teccikérteni és teccikértékelni is.

Életbevágóan Fontos Kérdések benzin/dízel/hibrid autóval közlekedőktől:

  • Mi lesz majd akkor, amikor mindenki egyszerre akar villanyautót tölteni?
  • Mi lesz majd akkor, ha az elektromos hálózat nem bírja majd a megnövekedett terhelést és leég?
  • Mi lesz majd akkor, ha sorban kell állni a villanyautó töltőknél?
  • Mi lesz majd akkor, ha a villanyáram a duplájára drágul?

Mi lesz majd akkor, ha a benzinkutakon (figyelem, többes szám!) elfogynak az üzemanyagok?

Mert ugye most pont ez történt: országos üzemanyag-hiány van Magyarországon.

Nincsen 95-ös, nincsen gázolaj, nincsen 100-as oktánszámú
szupernafta.

Se hatósági áron, se piaci árazással, sem sehogy.

Mit is szoktak mondani, hogy „3 perc megtankolni”?

Aha, 40 percnyi sorban állás után.

Ha egyáltalán nyitva a kút.

via GIPHY

Ha mégis akad valamennyi üzemanyag a töltőállomáson, akkor:

  • vagy általában 1 liter jár ársapkásan, a maradék meg becsorog a tankba 640 (95-ös), vagy 700 Ft-ért (dízel) literenként,
  • vagy mennyiségi korlátozás van érvényben és szerencsésnek mondhatja magát az autós, hanem csak 5, hanem akár 20 litert is vételezhet.

via GIPHY

Semmi gond, mert az belső égésű motoros autóval közlekedők (benzin, dízel, hibrid) kifejezetten örülnek annak, hogy ki vannak szolgáltatva az olajipari cégeknek, meg a Magyar Kormány abszolút szakmaiatlan, ostoba döntéseinek.

Innen nézve úgy tűnik, hogy mindez egyenesen kívánatos a számukra!

Mert a T. Választópolgár beleszokott a jóba!

A kis csacsi.

Gondolom – mivel semmi dolga nem akadt – több ezer autós élvezettel járt kútról-kútra, csak azért autóztak 40-50-60 km-t, hogy tankolni tudjanak és ne a benzinkúton kelljen éjszakázniuk üres tankkal.

via GIPHY

Komolyan?! Ez neked normális? Ez szerinted rendben van? Több ezer autós úgy csinál, mintha ez lenne az élet rendje. Rohangál dínó-dzsúz után, mintha ettől függne az élete. Nem ám a tiszta ivóvíztől, a tiszta levegőtől… nem, Ő akkor alszik jól, ha tele az autójának a üzemanyagtankja és fürdőkád is 95-ssel, a spájzban ott a 400 guriga WC-papír, a 2 mázsa kristálycukor, a második mélyhűtőláda meg teletömve csirkefarháttal.

Pedig mennyi időt megspórolhattak volna…

A dízelt tele lehet önteni étolajat (megvan 3 perc alatt, aztán lehet neki nyomni a következő 10 órában 1.900 km-en át), vagy ott a folttisztító benzin, égni az is el tud égni, legfeljebb utána kell állítani egy picit a gyújtást. Vagy lehet venni – szintén pult alól -, egy-két vagon csempész nyersolajat és lepárolható otthon: a pincében, vagy a kert végében a pajtában. Tiszta nyereség, mert el lehet belőle adni a szomszédnak is és még jövedéki adót se kell megfizetni.

via GIPHY

További autós tippekért, kérlek, iratkozz fel és ne felejts el lájkolni!

A kritikus üzemanyag-hiány miatt pedig tényleg teljesen felesleges aggódnia bárkinek is, főleg a benzines/dízel/hibrid autóval közlekedőknek. Hiszen jól van ez így. És úgy még nem volt, hogy ne lett volna valahogy.

És közben azon görcsölnek, hogy mi lesz majd a villanyautók akkujával 15-20 év múlva? Na meg hideg verejtékben ébrednek az éjszaka közepén, hogy:

Mi lesz majd akkor, ha a villanyáram a duplájára drágul?

Mi lenne? Semmi.

Hiszed, vagy sem, a villanyautós ugyanazt az áramot tölti a villanyautójának az akkujába, amivel a hűtőd, a 85″ LCD-TV-d, a játék-konzolod, a kávéfőződ, a mosogéped, a beltéri világításod működik, amivel feltöltöd az okostelefonod és a laptopod, hogy el tudd olvasni ezt a cikket, hogy meg tudd hallgatni az Elektromobilitás Podkasztok epizódjait.

További sokkoló tény, hogy a benzinkút is ugyanazt az áramot használja, mint a villanyautós!!!!!4!!!!!44!!!!!

Tudtad-e?
A töltőállomásokon a kútoszlopok pumpái, szenzorai, biztonsági berendezései is árammal működnek, ahogyan a világítás is, ahogyan a számlázórendszer is… stb. Kérlek, nyugtass meg, hogy ezzel nem mondtam újat?! Áram nélkül a benzinkút sem üzemképes.

Ha a villanyautós nem tud tölteni, akkor a belső égésű motorral
közlekedő autós sem tud tankolni.
Ha a a belső égésű motorral közlekedő autós nem jut üzemanyaghoz –
még a 4. benzinkúton se -,
attól még a villanyautós simán tud tölteni.

Hányszor fordult elő az elmúlt 25 évben, hogy Magyarország egész területén heteken át problémás, hektikus, kiszámíthatatlan, ingadozó, katasztrófális, hiányos volt az áramszolgáltatás?
(a megfelelő rész aláhúzandó)

Nem hallom. Hányszor? EGYETLEN EGYSZER SEM?! Nahát…

via GIPHY

Amíg esélyed sincs a saját háztartásodban gázolajat, vagy 95-ös oktánszámú üzemanyagot előállítani – és kérlek, ITT és MOST szólj, ha ez nem így van(!) -, addig egy napelem+akkupakk kombó segítségével bármikor feltöltheted a villanyautód akkumulátorát. De ha nincs napelem a házad tetején, akkor még mindig ott a fali konnektor, a hosszabbító és a hálózati áram, amelyről ha lassan is, de mindenkitől és mindentől függetlenül feltölthető az elektromos autód akkumulátor csomagja. Vagy – ha haladó gondolkodású a munkáltatód -, akkor akár ott is meg tudod oldani azt, hogy feldugd a konnektorra az autódat. Míg a céges üzemanyag-kártyáról nem tudod megtankolni a saját autódat, addig áramot nyugodtan vételezhetsz az munkahelyed fali konnektorából (egyedi elszámolás alapján).

A legeslegrosszabb esetben pedig hetente egyszer elgurulsz egy gyorstöltőhöz. S közben beülsz a moziba a gyerkőccel, vagy egymagad a kávézóba és elolvasol egy könyvet végre… vagy találkozol barátokkal, beszélgettek egy jót, esetleg elintézed a heti nagybevásárlást.

Észre sem vetted eddig, de szerintem hamar rájössz te is, hogy a benzines/dízel/hibrid autók tulajdonosai napokat pazarolnak el arra minden évben, hogy megtankoljanak. És ezt az időd nem a családdal, kikapcsolódva töltik. Ezt az időt senki sem fizeti ki nekik, ezt az időt senki sem adja vissza nekik. De mivel ezt így szokták meg, ez így rendben van? TÉNYLEG?!

A fotókat nagyon szépen köszönjük: hallgatóinknak, olvasóinknak!

Menjé’ innen el! Nincs itt semmi látnivaló.
Drága dízel még(!) van.
Gyömrő, MOL-kút, egyik szombat délelőtt. (December 3.)
Egy másik MOL-kút. Drága dízel 800-ért?!

Az alábbi képet egy Fb-posztban találtuk:

Egy ÖMV kútoszlop 95-mentesen.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


Az illusztrációkat köszönjük: Giphy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük