Tankolás Vasárnap Délelőtt Calgary-ban

Jó reggelt kívánok valamennyi benzin, vagy gázolaj vérű autóstársnak. 2022. Július 24-én, vasárnap délelőtt tankolni mentem. Eddig ebben semmi különös nincs, azonban ami a tüzelőanyag-töltőállomásokon fogadott, az meglepett. És meg fog lepni titeket is.

1.900 km/10 óra

Tudom, hogy a Magyar Kiskirályság területe telis-tele van olyan, főleg dízelmotoros VW / Audi / BMW tulajdonosokkal, akik minden egyes nap levezetnek egy Budapest – Hamburg oda-vissza utat. Ugye ők azok, akik 3 perc alatt tankolják meg az autójukat a kúton, hogy utána 10 óra alatt meg tudjanak tenni 1.900 km-t. Biztos, hogy vannak olyan Alfa tulajdonosok is, akik szeretnének napi szinten ilyen sokat autózni, de nekik gyakran még 10 nap alatt se jön össze az 1.900 km…

Július 24-én, vasárnap délelőtt, összesen 7, azaz hét darab benzinkutat látogatttam végig, hogy az utolsónál beálljak a …

Nem, nem a kútoszlophoz, te kis csacsi.

Hanem a sor végére.

A kertvárosi helyzetkép

Calgary dél-keleti részén, a lakóhelyünktől mért 3 km-es körön belül tizenegy benzinkút található, ebből 6-ot látogattam meg (a teljesség igénye nélkül), név szerint:

 • Petro-Canada #1,
 • Shell,
 • Mobil,
 • ESSO #1,
 • Petro-Canada #2,
 • ESSO #2,
 • és a Costco Wholesale (kb. olyan, mint a METRO Cash&Carry áruházak Európában, bár vannak jelentősebb különbségek a működésben – részletek lejebb).

A mellékelt fotókon látható lesz:

 • a töltőállomás panoráma képe
 • és a kútoszlopon az elérhető üzemanyagtípusok mellett
 • az egységárak is, amelyek az Alberta-i 5%-os GST-t (hívjuk ezt ÁFA-nak) már tartalmazzák.

Július 24-én a valutaárfolyam az alábbi volt: 1 CAD = 301 HUF. Az elmúlt közel 2 hétben egészen 314 HUF-ig gyengült, majd a cikk megjelenésének napján egész 299 HUF-ig erősödött. Mondtam, vagy nem mondtam, hogy jobban teljesít?

87, 89, 91, 94, D

Igen, jól látod, Kanadában nem fogsz 100-as prémium benzin tankolni, pont úgy, ahogyan E85-öt sem. Továbbá nincs mindegyik benzinkúton gázolaj – illetve ha van, akkor pl. a 6 darab kútoszlopból csak 1-nél lehet gázolajat tankolni.

Nem, a 95-t azóta sem vezették be! De hát ez van, a kanadaiak így szokták meg és nincs ezzel semmi baj. De miért nem 95, 98 oktánszámú nafta van Észak-Amerikában? Azért, mert ugyanazt a terméket egy másik cimkével látják el: „Amerikában „oktánszámként” a kisérleti és a motoroktánszám összegének felét tüntetik fel a kutakon. Ebből következik, hogy ugyaz a benzin Amerikában „rosszabb” (kisebb „oktánszámú”) mint Európában.”.

Érdekesség, hogy a max. 10%-os bioetanol tartalom miatt meg nem izgul, de főleg nem hisztizik senki sem, mindenki ugyanúgy megtankol, mint előtte. Nem volt, de most már van és lesz is … és pont.

Fantáziátlan fantázia nevek: szinte az összes olajtársaság valami oknál fogva úgy érezte, hogy az adott oktánszámú benzint el kell neveznie valahogyan.

 • 87: RegularClean, Bronze, Regular
 • 89: PlusClean, Silver, Extra,
 • 91: SuperClean, V-Power Nitro+ (Hahahahaa!! – Lázadó), Supreme
 • 94 (már ahol kapható): Ultra

De ez tök mindegy, mert…

végül CO2 lesz mindegyikből,
mi meg jól belélegezzük!

Hogy miért halálos a helyi károsanyag-kibocsátás, azaz a településeken belüli légszennyezés (belső égésű motorok, pl. közlekedési járművek, vagy a kétütemű motorral szerelt fűnyíró, továbbá: avarégetés, szeméttel történő fűtés, stb.), itt elolvasható. És kérlek, hogy olvasd is el! Nem, nem vagyok hatásvadász, ebbe tényleg emberek halnak bele. Nem márol holnapra, hanem szééép lasssssan. . . . . . .

REZSICSÖKKENTÉS!!!!!

Jó hír, hogy Alberta Kormánya:

 • nem állította meg a határon a nemzetközi piaci árakat,
 • nem vezetett be az üzemanyagokra a költségvetést rommá terhelő ársapkát,
 • s nem csak a magánszemélyeket részesíti árelőnyben,

hanem Április 1-gyel kezdődően LEMONDOTT az benzin-féléket és a gázolajat terhelő 13 CENTES TARTOMÁNYI ÜZEMANYAGADÓRÓL: a 0.13 CAD = 39.13 HUF, azaz kb. 40 Forinttal lenne magasabb az egyes üzemanyagok ára.

És van még tovább is! Mindegy, hogy milyen járműbe tankolsz és mennyit, mindegy, hogy milyen rendszám van a járművön: az adómentesség mindenkinek egyformán jár!

Látjátok?
Lehet ezt okosan is csinálni.

Egy kormányzat, amely azzal csökkenti a lakossági kiadásokat, hogy lemond az adóról

Mennyi az annyi? Miért? Mivan?

Miért 169.9 és miért 1.699?

1 kanadai dollár (CAD) = 100 kanadai dollárcent. Azaz, ha pénzt számolunk, akkor az a következőképpen néz ki: 0.98, 0.99, 1.00, 1.01, 1.02 … stb. Tehát 98 cent, 99 cent, 1 dollár, 1 dollár és 1 cent, 1 dollár és 2 cent és így tovább.

Olyan viszont nincs, hogy 1 dollár és 699 cent!

Megfejtés: az üzemanyag árát nem 1 dollár és 69.9 centtel számlázzák – amit az autósok nagy többsége hajlamos 1.69 CAD-nak és nem 1.70 CAD-nak kerekíteni -, hanem

a számlázás: 169.9 cent/liter áron történik

a legtöbb benzinkúton. A cent tizedese csak a papíralapú/online elszámolásnál értelmezhető és csak a benzinkutakon találkozol vele. A benzinkutakon a készpénzes, vagy a kártyás fizetésnél a kerekítés szabályai kerülnek alkalmazásra.

Elismerem, hogy nagyon furcsán mutatna, ha Magyarországon a totemoszlopokon a 479,9 Ft/liter helyett az lenne feltüntetve, hogy 47.990 fillért/liter… de az észak-amerikai országok már csak így csinálják.

Ennek oka állítólag az, hogy réges-régen az üzemanyagok ára sokáig – évtizedeken át – 1 dollár alatt voltak. Pár éve még mi is tankoltunk 0.52 CAD-ért a 87-ből.

Lásd alább.

Valamennyi benzinkúton előre fizetés van és valamennyi kútoszlop elfogad betéti -, vagy hitelkártyát a fizetéshez. Fizetni lehet készpénzzel is, de ehhez be kell fáradni a shop-ba és a kasszánál akár még sorban is állni… Ekkor meg kell mondani, hogy melyik kútonoszlopon és mennyiért akarunk tankolni, ezután a kutas beállítja az adott kútoszlopon az adott összeget és indulhat a tankolás.

Ahogyan Magyarországon is, úgy itt Kanadában is vannak pontgyűjtő kártyák, vagy klub kártyák, amelyek használatával pontokat lehet gyűjteni, vagy %-os kedvezményhez, vagy olcsóbb üzemanyagárhoz lehet jutni. Ezeket alább részletezem.

Kutak, árak, forgalom

Petro-Canada #1

Ott jártamkor 2, azaz kettő darab autó tankolt a kúton, ahol a 4 kútoszlopon összesen 8 töltőfej található. Ez az egyik olyan tüzelőanyag-töltőállomás, amelyen egyáltalán nincs gázolaj.

fotó: Lázadó

A 87-es benzin literjének ára (kerekítés után) 1.70 CAD = 511,7 HUF volt (azóta $1.62-re csökkent). A legdrágább benzin a 94-es Ultra: 2 CAD = 602 HUF (ami ugye 199.9 cent-ről került felkerekítésre).

fotó: Lázadó

Ahogyan a kútoszlopon az egyes LCD-kijelzők alatt látható, az árazás ¢/LITRE, azaz cent/liter egységben van megadva.

A Petro-nál ingyenes pontgyűjtő kártyával a tankolások és vásárlások alkalmával pontok gyűjthetők, amelyek egy adott limitet elérve ingyen üzemanyagra válthatók, azaz 200 liter üzemanyagból literenkénti árából 5, vagy akár 10 cent kedvezmény kapható. Ha valaki ezen felül még a Royal Bank Canada ügyfele, akkor kártyás fizetés esetén 3 cent kedvezményt kap a kútoszlopon látható árakból.

A kedvezmények természetesen halmozhatók és nem kötődnek rendszámhoz/járműhöz.

Shell

A következő megálló a Nagyvárad tér… Nem, hanem a „kagylós kút”, amely már régi ismerős az európai és a magyar autósok számára is. Ez a benzinkút sem volt zsúfolásig tele, összesen 2 autó tankolt itt is, a harmadik, a kép bal szélén látható öreg Dodge RAM pickup nem tankolás, hanem bütykölés alatt állt (ezért a nyitott motortér fedél).

fotó: Lázadó

Itt már kapható dízel is, van neki külön kútoszlop. Csak egy darab, mert a másik 6 csak-benzines mellette.

fotó: Lázadó

Bár a Shell-nél 1.709 $/LITRE (azaz: dollár/liter) van kiírva a 87-es benzinhez, az elszámolás ugyanaz, mint az összes kanadai benzinkúton. Tehát a kút 170.9 cent/litre, azaz 1.71 CAD/liter (514,71 HUF) áron számláz, a kerekítési szabályok figyelembe vételével.

Mobil

A nagy szupermarket árnyékában kicsi kút található, 5 autó tankolt éppen, amikor az alábbi fotót lőttem.

fotó: Lázadó

A Mobil és az ESSO tüzelőanyag-töltőállomásokon hasonló feltételekkel használható a Real Canadian Superstore-hoz tartozó PC Optimum pontgyűjtő kártya: ha a kártyán összegyűlt 4.000 pont, akkor 40 liter üzemanyag 10 centtel olcsóbban vásárolható meg a fent említett kúthálózatokhoz tartozó kutak bármelyikén. Pontokat nem csak tankolással lehet gyűjteni, hanem a PC Optimum hálózathoz tartozó valamennyi kereskedelmi egységben pontokat írnak jóvá az ott elköltött dollárok fejében.

fotó: Lázadó

A Mobil-nál szintén cent/liter-ben vannak feltüntetve az üzemanyag árak és náluk is kapható gázolaj, 1.76 CAD-ért = 529,76 HUF.

Esso #1

A harmadik helyszín egy ESSO kút volt, amelynek nem saját shop-ja, hanem egy 7-Eleven üzlete van a kútoszlopok között. Ahogyan látható, a kút teljesen kihalt volt (tankoló járművek száma = 0) akkor, amikor ott jártam, csak a kutas volt az üzletben.

fotó: Lázadó

Az ESSO-nál a már fent említett módon akár 10 centtel olcsóbban is tankolhat a megfelelő pontmennyiséggel rendelkező autós.

fotó: Lázadó

Az ESSO-nál szintén cent/liter-ben vannak feltüntetve az üzemanyagok árai és nem minden kútoszlopon kapható gázolaj. Valamiért – nem jöttem még rá, hogy miért -, ezen a benzinkúton mindig kb. 8-10 centtel drágábbak a különböző üzemanyagok, mint a környék más kútjain.

Petro-Canada #2

A következő helyszín szintén egy Petro-Canada benzinkút volt. Egy, azaz 1 darab autóstárs tankolt ott és akkor. Akkor és ott. Álmos vasárnap délelőtt, na.

fotó: Lázadó

Az árazás megegyezik a másik Petro-kúton látottakkal. És hát az van, hogy a Petro nem igazán kedveli az olajnak egy fajtáját errefelé. Tehát a gázolaj itt sem alkotja a kínálat részét.

fotó: Lázadó

ESSO #2

A második ESSO kút pontosan egy sarokra van az előbb látott Petro-Canada-tól és hasonlóan volt tele ez is: sehol egy benzinre, vagy gázolajra vágyó jármű

fotó: Lázadó

Teljes a kínálat a kútoszlopon, mindenki megtalálja a neki tetsző naftát: az olajkályhába való üzemanyag nem csak simán gázolaj, hanem hatékony gázolaj. Mondjuk ebből is ugyanúgy NOx és korom keletkezik, mint a hagyományosból…

fotó: Lázadó

Land of The Indigenous.

Costco Wholesale

A Costco-ba akkor lehet bemenni (akár csak körülnézni), illetve csak akkor lehet a benzinkútjukon megtankolni, ha van érvényes Costco tagsági kártyánk. Ennek minimum éves díja 60 CAD (18 ezer HUF), lásd a részleteket itt. És kész is.

A Costco-nak összesen 107 üzlete működik Kanadában, ebből Calgary-ban van 5 darab. A legújabb az őslakosok földjén, Tsuu T’ina-ban, Calgary-tól nyugatra található, a Buffalo Run Blvd-on. Ezt a helyszínt látogattam meg tehát azon a bizonyos vasárnap délelőttön.

Calgary területe 820 km2 (Budapesté 525 km2) – ekkora területen található meg az 5 db Costco benzinkút. És a benzinkút itt most helytálló megnevezés, mert csak és kizárólag

 • 87-es
  és
 • 91-es

benzin szerepel a kinálatban, gázolaj egyáltalán nincs!

Csak tagoknak! 87 (regular) és 91 (premium).
fotó: Lázadó

A lakhelyünktől ez a Costco 9 km-re, kb. 13-14 percnyi autóútra van. Azaz bőven túl van a korábban említett 3 km-es kör határán.

Úton a Tsuu T’ina Costco-hoz …
fotó: Lázadó
… az Anderson Rd-on, nyugati irányba.
fotó: Lázadó
Az őslakosok földjének határa.
fotó: Lázadó

Costco Fuel Station

Július 24., 10 óra 17 perc: Amikor megérkezel a Costco-hoz, akkor kezdődik – na mi?

fotó: Lázadó

A sorban állás!

A fotósorozat végén lesz egy térkép részlet is a könnyebb érthetőség kedvéért, valami ott találhatók majd meg a statisztikai adatok is.

Annyian szeretnének a Costco-nál tankolni, hogy a főútról (Buffalo Run Blvd.) elsőre be sem lehet kanyarodni a parkolóba és a kúthoz vezető 2 sávos útra. Meg kellett várnom egy lámpaváltást, hogy esélyem legyen befordulni a sarkon.

fotó: Lázadó

A forgalmat a Costco szerződött biztonsági őrei irányítják: katonás a rend.

fotó: Lázadó

A True North biztonsági szolgálat Ford F-150 pickup-ja parkol az út szélén:

fotó: Lázadó

Azért mégsem teljesen katonás a rend: a visszapillantó tükrömben látható, hogy a sor végén az utolsó autó bent ragadt a kereszteződésben.

fotó: Lázadó

Különleges a forgalmi rend – ezért is kellenek a forgalomirányító biztonsági őrök: a baloldali sáv megy jobbra, a parkolóba. A jobb oldali sáv pedig tovább egyenesen, a benzinkúthoz. A forgalom gördülékenyen halad … a parkoló irányába.

fotó: Lázadó

A főútról egyenesen a parkoló észak-keleti sarkáig mentünk, majd ott jobbra, azaz déli irányba fordult a tankoláshoz igyekvők sora.

fotó: Lázadó

Tovább déli irányba (a parkoló dél-keleti sarka felé): bal oldalon bólyák (nem volt szembe forgalom!).

fotó: Lázadó

A jobb oldalon szintén bólyák. Normál esetben itt, az első sarkon lehetne jobbra (hurokban) befordulni a benzinkúthoz. De mivel nagyon sokan állnak sorban, ez a bejárat le lett zárva.

fotó: Lázadó

Ahogyan a következő sarok is. Nem csak a benzinkúzhoz nem lehet innen bejutni, de a parkoló sem érhető el erről az oldalról. Vagy tankolni mész, vagy bevásárolni – és ezt már előre el kell döntened.

fotó: Lázadó

A parkoló dél-keleti sarkába érve a kocsisor nyugatnak fordul és ketté válik. Én maradtam a jobb oldaliban – és nem tettem rosszul! Pár méter után a kocsisor északi irányba fordul, a benzinkút felé.

fotó: Lázadó

Szépen, de inkább lassan araszolt a sor a kútoszlopok felé, itt már az északi irányba. Közben több száz kg-nyi CO2-t pöfögtek ki az autók, a biztonsági őrök és a kutasok pedig ebben dolgoznak napi 8-10 órát… Tudom, tudom, de legalább a szabad levegőn vannak.

fotó: Lázadó

Sor előttem, sor utánam. A kép jobb szélén látható a még déli irányba tartó kocsisor.

fotó: Lázadó

A jobb oldali narancssárga bólyánál látható a biztonságiőr árnyéka, Ő volt, aki az utolsó métereken segítette a kocsisor akadálytalan továbbhaladását a kútoszlopokhoz. A kép közepén pedig további bólyák látható: a parkolóban közlekedő autók és a benzinkutas sor nem keveredhet egymással.

fotó: Lázadó

És végre ráfordultam a célegyenesre! Már csak méterek választottak el a kútoszlopomtól.

fotó: Lázadó

A tető alatt 6 sorban, a 9 db kétoldalas kútoszlopon összesen 18 db töltőpisztoly szolgálja ki az autósokat. De csak azokat, akik 87-t, vagy 91-t tankolnak.

fotó: Lázadó

Sárga mellényben látható a személyzet. A benzinkút előre fizetős és önkiszolgáló, csak betéti- és hitelkártyát fogad el, készpénzes fizetés nincs. Egy-egy oldalra egymás után 3-3 autó állhat be. Ha valamelyik autó megtankolt, akkor már megy is dolgára: ezért van középen egy extra sáv, ott lehet kikerülve az előtted álló(ka)t:

 • beállni a középső, vagy az első kútoszlophoz, ha az megüresedett, vagy
 • elhagyni a benzinkutat.
fotó: Lázadó

Július 24., 10 óra 40 perc: itt az idő, végre elfoglalhattam a helyemet a kútoszlopnál (amelyen szintén cent/literben van feltüntetve az egységár).

Egy gyors fotó után kezdődött a kártyajáték: előbb a Costco-s tagsági kártyát kellett leolvastatni, majd a betéti kártyát kellett a kártyaolvasóba helyezni. Ekkor kell megadni, hogy mennyiért kívánunk tankolni (minimum 1,00 CAD, ha jól emlékszem), majd ezt leOKézni és megadni a PIN-kódot.

fotó: Lázadó

Ha ez kész, akkor kártyát kihúz és eltesz, aztán pedig ki kell választani, hogy a 2 üzemanyag közül melyikből szeretnénk tankolni:

 • 87: 1.48 CAD = 445,48 HUF
 • 91: 1.58 CAD = 475,58 HUF

A tankolás végeztével a kútoszlopon kerül kinyomtatásra a blokk is. Ez szabadon választható, nem kötelező kérni.

45 CAD-ból mindössze 2.14 CAD az ÁFA
fotó: Lázadó

A Costco a Kirkland nevű saját márkás üzemanyagát (a tagsági kártya fejében) diszkont áron adja minden benzinkútján – vannak benne adalékok, azaz semmivel sem rosszabb, jobb, mint az olajtársaságok által üzemeltetett kutak benzinféléi -, de az őslakosok földjén üzemeltetett Costco-nál még nagyobb a kedvezmény, azaz még olcsóbb a benzin…

STATISZTIKA

A kereszteződéstől a kútoszlopig tartó egybefüggő sor, amelyet végig kellett állnom, kb. 650 méter hosszú volt.

kattints a képre a teljes méretű képhez

A városban jellemzően 1.70 CAD/liter (169.9 cent/liter) áron értékesített 87-es benzin itt csak 1.48 CAD/liter (147.9 cent/liter) áron vásárolható meg.

Azaz a különbség 22 cent literenként, ami azt jelenti, hogy:

 • 50 CAD-ért a 29.41 helyett 33.78 litert,
  (a különbség 4.37 liter, aminek ára a Costco-nál 6.46 CAD)
 • 100 CAD-ért pedig a 58.82 helyett 67.56 litert kapunk,
  (a különbség 8.74 liter, aminek ára a Costco-nál 12.94 CAD).

Jól látható, hogy a Costco tagsági kártya kb. 500 CAD elköltése, azaz kb. 335 liter benzin tankolása után már vissza is hozta az árát. És akkor a további, a Costco tagsággal igénybe vehető kedvezményeket, akciós árakat még nem is számoltam.

A többi üzemanyag-forgalmazóval szemben a Costco-nál nem utólag, a fogyasztás, illetve a vásárlások után kapunk lehetőséget a kedvezményes üzemanyagra, hanem az éves díjért cserébe azonnal olcsóbban tankolhatunk 107 helyszínen. És minél többet tankolunk, annál inkább kifizetődik a kártya éves díja.

Ez a Costco benzinkút átlagosan 4.000 db autót szolgál ki naponta. Ahogyan a fotók is mutatják, az autó életkorától, típusától függetlenül mindenk is ide jár tankolni: volt ott 1-2 éves Chevrolet Silverado pickup, egy Range Rover Evoque, Toyota Camry Hybrid, Toyota Matrix, régi és új RAV4, Mitsubishi Outlander PHEV, vadiúj Honda Civic, 10+ éves KIA és pár hónapos Sorento, utolsó generációs Ford Focus, öregecske Mustang, új Mini, korosabb GMC és Dodge egyaránt.

Már csak a végén néztem meg az órát és ekkor realizálódott bennem, hogy

a tankoláshoz 23 percig álltam sorba!

10:17-kor álltam be a sor végére és 10:40-kor kezdődött el maga a tankolás, ami eltartott további 3 percig, de csak azért, mert 30 litert tankoltam. Ha a kártyaolvasóval vacakol az előttem álló autós, vagy ha egy nagyobb autóval megyek, amelynek nagyobb az üzemanyagtankja és üresebb is, mint az enyém volt, akár 8-10 percig is eltart a folyamat.

Nem feltétlen igaz tehát az,
hogy egy benzines autó
mindössze 3 perc alatt
teljesen megtankolható!

A saját példámból kiindulva sokakat, sőt:

tízezres tömegeket, az autósok nagyon nagy részét nem a tankolás gyorsasága, vagy az idejük megspórolása érdekli, hanem az üzemanyag ára.

Mindennél fontosabb az, hogy mennyit kell fizetni a benzinért és a legkevésbé érdekes az, hogy ehhez mennyit kell autózni és mennyi időbe telik az utazás, a sorban állás és maga a tankolás.

A másik 6, a lakóházak mellett található benzinkutak kihaltak voltak vasárnap délelőtt. Eközben a körgyűrűn kívül lehelyezkedő diszkont benzinkút pedig túlzsúfolt volt, egész nap.

Ha csak tankolni akarok, akkor az töredék idő alatt megoldható lett volna és nem kell 5 km-nél többet autóznom. Mivel a diszkont áras benzinre vágytam, ezért

 • kb. 30 percet autóztam oda-vissza a lakásunk és a Costco benzinkút között,
 • valamint kb. 26 percet töltöttem a sorban állással és a tankolással.
 • a fotózásra fordított időt most nem számolom…

Kb. 56 perc, kerekítsünk, s legyen: 1 óra. Ennyi ment el a semmire. Ha villanyautóznék, akkor ezt a heti 1 órát a családommal tölthetném – ahogyan sokan mások is. Közben az autó a parkolóban állva lógna a kábelen és legélné a feleslegesen megtermelt éjszakai áramot.

Heti 1 óra, évente 52 óra. Számoljunk 2 hét szabadsággal, amikor nem kell tankolni menni a Costco-hoz. Marad 50 tankolásra fordított óra, ami 2 teljes nap évente! Ennyi megy el arra, hogy a sorban állva – mert a Costco-nál szinte mindig áll a sor -, hosszú-hosszú perceken át CO2-t pöfögjön az autóm… az ott dolgozók és a környéken lakók orra alá. 2 egész nap a sorban állásra és a tankolásra. És ezért még fizetünk is. Nem is keveset.

Igen, hallom amit mondasz, egy darab autó az semmi. De van ott napi 4.000 db. Az heti 28.000 autó, amely átlag 23 percig áll sorban. És ez csak az egyik az 5 darab Calgary-i Costco benzinkútból.

Jól van, akkor legyen így: vegyük úgy, hogy a heti átlag csak 25.000 db autó és az átlag sorban állás csak 15 perc.

Most jobb?

Nem, nem igazán. Annak, aki ott dolgozik, annak, aki a környéken lakik, annak kb. teljesen mindegy.

Mi lenne akkor, ha minden év nem 365, hanem 367 napból állna? És azt a 2 extra napot a szeretteiddel tölthetnéd? (kukacoskodóknak: a szököév meg 368 napos lenne)

Játszunk el a gondolattal: mondjuk az utcátokban 5-tel, a kerületetekben 50-nel, a településeteken meg 500-zal kevesebb autó eregetne mérgesgázokat nap, nap után.

Na?

Éves szinten ez mekkora levegőminőség változást hozna szerinted?

folyt.köv.

– Lázadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük