A Dihidrogén-Monoxid-dal Üzemelő Autó

Össze vagyok zavarodva! Nem kicsit, hanem nagyon. Nem a vízautóval kapcsolatban, mert az úgy baromság, ahogyan van. Az nem világos a számomra, hogy végülis akkor kinek a nevéhez fűződik eme forradalmi, szenzációs, világraszóló – és ráadásul MAGYAR – találmány felfedezése?

Egy gyors kitérő! A vízautó lényege – ha jól értem az elképzelést a tervek mögött -, az, hogy:

  • az autóba ivóvizet töltünk (benzin, vagy gázolaj helyett), amelyet aztán
  • végtelenül egyszerű módon elektromosáram felhasználásval az elemeire bontunk: oxigénre és hidrogénre (lásd: elektrolízis – kémia óra, általános iskola 5. osztály)
  • Az így kapott oxigént kiengedjük a környezetbe,
  • de a hidrogénre vigyázunk és egy tartályba összegyűjtjük, ahonnan a belső égésű motor égésterében kerül felhasználásra, azaz elégetésre kerül (pont úgy, mint a benzin, vagy a gázolaj).
  • vízbontás: 1 egység ivóvíz = 8 rész oxigén + 1 rész hidrogén.

Mi a baj ezzel?
Azon kívül, hogy semmi értelme, azon kívül vajmi kevés.

Gyors kitérő vége.

Egészen eddig (2023 novembere) úgy volt, hogy gróf Spanyol Zoltán a találmány jogos birtokosan, Ő nyújtotta be az első szabadalmakat még 1982-ben. Aztán teltek-múltak az évek és Zoli bácsi állítólag teljes Magyarországot keresztül haknizta a Vízenergia Alapítvány színeiben, hogy megfelelő palimadarakat fogjon a soha senki által nem látott forradalmi, szenzációs, világraszóló magyar találmánya megépítéséhez, gyártáshoz, forgalmazásához:

  • A Szerkezethez, ami a víz nukleáris energiáját hasznosító vízégető meghajtás, amely felülírja az összes eddig általunk megismert és dokumentált létező fizikai és kémiai törvényt, ráadásul a folyamat végén csak vizet bocsát ki.
    Vagy mittudomén.

Mi lett a végeredménye a végtelenül hazafias feltalálósdinak? Egy hatalmas, ugyanakkor nagyon jól megérdemelt(!) pofára esés!

De miért is? Mert aki az energia- és anyagmegmaradás törvényeit szándékosan figyelmen kívül hagyja, annak már az előadásának az első percében kaszáltak! Viszont azt nem árt tudni, hogy a sok évtizednyi feltalálás, fejlesztés, tökéletesítés után se egy hitelesnek tűnő tervrajz, se egy működőképesnek látszó próba darab, azaz legalább 3 évtizednyi „kemény munka” után Zoli bácsi semmit sem tud felmutatni!

Viszont erőteljes tudományos lábakon álló cáfolatok vannak bőven, jó olvasást kívánok: a BME (és a Miskolci Egyetem) tájékoztatója a vízhajtású autóról (2006. Április 23.). Ide kapcsolódik, hogy a tájékoztatóban megtalálható Palkovics László, Széchenyi-díjas magyar gépészmérnök, politikus, egyetemi tanár, egykori innovációs és technológiai miniszter (2018. május 18. – 2022. május 24.), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a neve is:

Bevallja a vélemény írója, hogy a személyes megbeszélések csak növelték kétségeit. Palkovics László egyetemi tanár a gépjárművek szakértője kereken elutasítja a szabadalom hasznosítását, mivel az a fizika alapvető törvényeit hagyja figyelmen kívül.

a BME (és a Miskolci Egyetem) tájékoztatója a vízhajtású autóról

Érdemes megemlíteni, hogy az Akadémiai Dolgozók Fórumának 2020. Október 28.-i közleménye alapján: „Véleményünk szerint nehéz lenne Palkovics Lászlónál kártékonyabb figurákat találni a magyar tudomány történetében, legalább az ‘50-es évekig kellene visszamenni a történelemben”.

Akinek nem barátja a Google Kereső, vagy nem feltétlen lapozgatja gyakran a BME weboldalát, az valószínűleg erről a hülyeségről a HVG, vagy az index oldalain is olvashatott 2006-ban. Aztán jött a második hullám, a 2010-es évek elején. 2011. Márciusában a Szkeptikus Blog-on a BME Fizikai Intézete adott hírt Zoli bácsi újabb „támadás-sorozatáról”, valamint az origo is írt a gróf úr forradalmi, szenzációs, világraszóló találmányáról és más vesztesekről, akik „Állítólag…”, de aztán hamar kiderült, hogy: „Ja, bocs, mégse!”.

Egy évvel később, 2012 nyarán „robbant a vízbomba” – amelyet a legnagyobb megdöbbenésre nem gróf Spanyol Zoltán, hanem Dr. Kulcsár Sándor dobott be a köztudatba – sajnos, azóta sem tudjuk, hogy mennyi adóforint elégetését követően: ez volt a hidrogénakkumulátoros autó, vagy áramautó, amelyről Zách Dani írt még a Totalcar-on 2012. Júniusában:

Kulcsár úr cége több évi kutatás során, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete, illetve a Műszaki Egyetem Gépjárművek Tanszéke közreműködésével, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól kapott pénzből fejlesztette ki az úgynevezett hidrogénakkumulátort, vagyis a hidrogén termelő és tároló rendszer rendszer lelkét.

Kipróbáltuk a vízzel hajtott autót – TotalcAR

Mindezek a sorok ma már tehát 11 évesek is elmúltak. Ennyi idő alatt lett egy amerikai start-up-ból (igen-igen, ők lesznek azok: a Marskórós CEO-val megáldott TESLA Inc.) multinacionális, a világ autógyártását és autópiacait felforgató és gyökeresen megváltoztató megavállalat, akinek 4 amerikai gyára mellett ázsiában és európában is van már gyáregysége és millió feletti eladásokat pródukál már jó pár éve. A Model S észak-amerikai kiszállításai meg hát pont 2012. Júniusában kezdődtek meg…

Ha pedig magyar példát kell hoznom, akkor ott az aiMotive. A cég 2015-ös alapítása óta sikert sikerre halmozva végül a nemzetközi porondon talált kérőre és méltán lehetünk büszkék az aiMotive csapata által elért eredményekre.

De vissza a vízautóhoz áramautóhoz:

Állítólag ha a belsőégésű motort átállítjuk hidrogénüzeműre, esetleg az autógyárak elkezdik ontani a Kulcsár-elven alapuló típusokat, a most elterjedt tüzelőanyagok biztosan háttérbe szorulnak. Ehhez nem csak az olajtársaságoknak, de a gyártóknak is lenne egy-két szava.

Kipróbáltuk a vízzel hajtott autót – TotalcAR

Nem azt mondom, hogy a Kulcsár-elven alapuló hidrogénakkumulátoros autó(k)ból is milliós példányszámokat kellett volna már legyártani és értékesíteni, de én azért örültem volna, ha mondjuk 2020-ig az addig átvett közpénzekből(!) elkészül legalább 5-10 darab teszt-példány, vagy legalább lenne már egy sorozatgyártásra érett prototípus-szerűség… de semmi nincs. SEMMI!

A bemutatón készült rövidke videó a mai napig elérhető az IndaVideo-n, a címe: Ez nem autó, de egyszer az lesz. A videó leírásában pedig arról olvashatunk, hogy:

A feltaláló szerint akár öt év múlva lesz olyan megoldás, mellyel meglévő autónkat hidrogénhatjásúvá alakíthatjuk.

Ez nem autó, de egyszer az lesz – TOTALCAR/INDAVIDEO

Soha nem lett belőle autó.

Soha nem lett belőle megoldás. Se ilyen, se olyan.

És már nem is lesz.

Miért?

Mert a lehető legrosszabb, amit ma megtehetünk, hogy hidrogént égetünk el egy belső égésű motorban:

Akit érdekel a téma, bőven talál még kapcsolódó tartalmat, legyen elég kezdésnek a fenti három videó.

És még milyen messze ennek a sztorinak a vége!

2014-ben jöttek a lichtensteiniek. Akik nem vízzel hajtanának autót, hanem inkább sós vizes akkumulátorokkal áramfejlesztőkkel. Ez lenne a nanoFlowcell és a Quant autómárka. Vagyis pontosabban: Quant s-Sportlimousine nanoFLOWcell. Volt, akkoriban még. Kérem, hogy tegye fel a kezét és kiabáljon hangosan, aki már hallott róluk…

2014. Márciusában „…és így verik agyon a Teslát” címmel írt cikket róluk a Totalcar, ekkor mutatta be a cég a fent nevezett jármű prototípust a Genfi Autószalonon.

… vannak ezek a mindenféle új elektromos kocsik, amelyek közül némelyik már egészen autó, a Tesla Model S annyira, hogy én személy szerint első helyre tettem az Év Autója listámon. Ez a Quant egy óvatlan tüsszentéssel elfújja az egészet, úgy, hogy nem is akarta. És már működik, van róla videó, azt állítják, rövidesen forgalomba is helyezik, mert mindenben teljesíti az európai előírásokat.

„…és így verik agyon a Teslát” – TOTALCAR

Ha jól látom – és kérlek, javíts ki, ha tévedek, de -, 9 évvel később még mindig nem sikerült forgalomba helyezni. Vajon mi történhetet?

Túl szép, hogy igaz legyen? Meglátjuk. De az biztos, hogy ez egy olyan fejlesztés, aminek láttán sem az olajtársaságok, sem az akkugyártók, sem a tüzelőanyagcellás autók gyártói nem kezdenek önfeledt tapsikolásba.

„…és így verik agyon a Teslát” – TOTALCAR

Ez egy olyan fejlesztés VOLT, amely nem jutott el még a null-szériás próbagyártásig se. Az olajtársaságok – legyünk őszinték – még a TESLA-t is leszarták akkoriban, az ilyen légypiszok méretű próbálkozásokat meg kb. észre se vették. Ma meg már – például – a BritishPetrol, azaz a BP (tudjátok, az a Deepwater Horizon olajkút-katasztrófás cég) nem mástól, mint magától a TESLA-tól vesz villanyautótöltő-technológiát és hardvert

A tüzelőanyag-cellás autózás meg csak a japánoknak és a dél-koreaiknak volt fontos, ma meg már csak a Toyota-nak: annak ellenére, hogy a MIRAI egy totális kudarc és teljes anyagi csőd. Talán az idén meglesz a 25.000. (huszonöt-ezredik!) eladott példány a Mirai-ból, a 9 évnyi küszködés után kijárna nekik egy kevéske öröm.

Jött ebből aztán a második kör, pár hónappal később, 2014. Júliusában: a „Perceken belül földbe döngölik a Teslát” címmel. Szintén a Totalcar-on találtam a cikket:

Az idei Genfi Autószalonon láttuk először élőben a kacifántos nevű nanoFLOWCELL Quant e-Sportlimousinét, amely túlzás nélkül alapjaiban rengeti meg az elektromos autókról alkotott elképzeléseinket. A fejlesztés azóta is zajlik: az autó a napokban európai típusengedélyt kapott, ami óriási lépés a sorozatgyártás felé.
(..)
Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor készül el a szériamodell, de a típusengedély megszerzése után már nincs akadálya, hogy megmutathassák a nagyközönségnek, mire is képes az új rendszer.

Perceken belül a földbe döngölik a Teslát – Totalcar

A szériamodellt aztán végül soha napján kis kedden be is muttatták a nagyközönségnek. A nanoFlowcell Holdings plc. időnként feltölt egy-egy videót a YouTube csatornájára, legutóbb tavaly Decemberben, a QUANTiNO-ról, hogy „készen állok!”.

Jó. De mégis mire?

Ha a YouTube-on rákeresünk „quant Sportlimousine” névre, akkor a cég saját videóin kívül alig találunk valamit, ráadásul a találtok között a legtöbb videó ma már közel 9 éves (vagy még öregebb)… A „quantino” szóra keresve sem járunk jobban: előbb kapjuk meg a Quintino nevű DJ videóklipjeit, mint az autóról szóló találatokat… Pedig állítólag ez a modell lenne a zászlóshajója a cégnek, ez a modell teremtené meg a cég vásárlóbázisát, ez a modell szerepelne az össes hírben, cikkben, videós beszámolóban, villanyautós podkasztban, stb…

2015 Márciusából ezt találhatjuk: alább látható a QUANTiNO koncepció lelepleze, amely aztán 2022 Decemberében azt állította magáról – 7 és fél évvel(!!) a bemutatója után -, hogy „I’m ready”. És a formavilág semmit sem változott, ugyanazt az autót próbálják ránk sózni (ha-ha, érted? Ránk „sózni”… LOL!), mint amit közel 9 éve bemutattak.

Na, és akkor még a TESLA-t ekézik, hogy hány évet kell(ett) várni a SEMI-re, vagy a CYBERTRUCK-ra?!

Ha a legnagyobb villanyautós hírportálokon (mint pl. Electrek, InsideEVs, Villanyautósok.hu) keresek rá a „nanoflowcell”, vagy a „quantino” szavakra, akkor vagy 0 (nulla) találatot kapok, vagy ugyanarról a 2014-es Genfi Autószalonról olvashatok, amelyről a külföldi autós portálokhoz hasonlóan a Totalcar is írt.

Szóval: nincs itt semmi látnivaló, lehet szépen tovább sétálni.

Vagy mégsem?

Már zajlik egy ideje a Schadl-Völner-féle büntetőper és ennek az egyik mellékszála igencsak meglepett. A Telex-en két cikk is olvasható erről:

Olyanok derültek ki a tanúvallomások alkalmával, hogy:

A vízüzemű motort nem Schadl György találta fel, hanem egy bizonyos K. Szabolcs és N. Csaba, előbbit szintén tanúként hallgatta meg a bíróság. K. Szabolcs keddi vallomása megegyezett azzal, amikről az ügyészségi kihallgatásán beszélt. Azt mondta, a találmánnyal még 2012 környékén kezdtek el foglalkozni

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Na. NA!

Akkor most hogyan is van ez?

Mégsem gróf Spanyol Zoltán volt a feltaláló-szabadalmaztató, hanem egy bizonyos K. Szabolcs és N. Csaba?? Hogy-hogy róluk eddig még nem hallhattunk? Ha keresgélni kezdek, a Google valamiért nem hoz fel semmiféle találatot velük kapcsolatban/róluk, vagy a találmányukról, csak a perről szóló cikkeket listázza, meg az idézeteket a tanúvallomásaikból. Semmi egyebet. Különös.

Jó, ők nem vízautóról, vagy hidrogénakkumulátorról beszéltek, hanem:

vízüzemű motorról.

És lebírtam írni röhögés nélkül.

Egyébként tudja valaki, hogy mi lesz akkor a belső égésű motorral, ha víz kerül az égéstérbe? Na, erre majd keressetek rá ti, meghagyom nektek a felfedezés örömét…

Haladjunk.

A találmány lényege, hogy a vizet 12 voltos árammal hidrogénre és oxigénre bontja, a motor pedig csak a hidrogént égeti el. De akár magas hőmérsékletet is elő tudnak vele állítani. (..) ezt a találmányát 2016 környékén meg is mutatta régi ismerősének és saját bevallása szerint is nagyon jó barátjának, R. Róbertnek, azaz Gazdinak – Schadl György szintén vádlottak padján ülő jó barátjának.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Hidrogén gáz égetésével akár magas hőmérsékletet is elő tudnak állítani. Hú, az igen! Odaítéjük nekik a fizikai Nobel-díjat?

„Ez többet ér, mint a legdrágább autó, a világon egyedülálló” eszköz volt ez, mondta a tanú a találmányáról. Ezt a motort végül R. Róbert kocsijába tették bele, egy Daewoo Nubira típusúba. A pénzmozgásokról szerződést nem kötöttek, csak „az adott szó” volt a biztosíték köztük.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Szóval „a világon egyedülálló eszköz” receptje a következő:

1.,

Daewoo Nubira

2.,

Hordozható elektrolizáló.

3., Kész!

Gondoltátok volna? És a legjobb rész még most jön.

R. Róbert aztán 2018 környékén azzal állt elő, hogy van egy barátja, akinek el tudná adni ezt a találmányt: ő volt a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György, aki meg is akarta azt venni, 120 millió forintért.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Lássuk be, hogy R. Róbert igazán tökös gyerek, mert pontosan 120.000.000%-os haszonnal tudta eladni a teljesen hasznavehetetlen portékáját Schadlnak-nak.

De K. Szabolcs mindent azért nem adott át Schadlnak – a találmány kifejlesztéséről szóló dokumentumokat megtartotta magának. Szerinte annak eladásához nem lett volna elég ennyi pénz, azt úgy 1 milliárd forintnyi készpénzre árazta be.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

És mindeközben ugyanezt a technikát megveheted Amazon-on már kb. 165.000 HUF-nak megfelelő amerikai zöldhasúért.

K. Szabolcs több bemutatót is tartott a találmányával. Állítása szerint azt megnézték fizikusok, kémikusok, „paksi úriemberek”, jöttek még Pekingből is azt megtekinteni. Völner Pállal akkor találkozott először, amikor a Magyar Tudományos Akadémiának is bemutatót tartott.

(..)

R. Róbert (..) mondta, K. Szabolcs egy kedves barátja. „Ezt én finanszíroztam az első perctől kezdve. Azt mondta nekem az egyik éjszaka a tanyámon, hogy van egy találmány, és mától nem kell benzinnel mennie az autóknak, hanem vízzel. Én azt mondtam, ez mese”, mondta R. Róbert, majd megeskette K. Szabolcsot, hogy ez tényleg így van. „Aztán egy szép este elindult ez az ámokfutás. A víz önmaga energiáját felhasználva éghető üzemanyag áll elő. A csoda megtörtént”, mesélte R. Róbert a bíróság kisebb szórakoztatására. Aztán azon morfondíroztak, itt van egy találmány, kinek és hogy mutassák meg: „Ott álltunk egy termékkel, ami tökéletes. A világ csodája”. Kellettek hozzá olyan emberek nekik, akik intelligensek, és ezt a találmányt el tudják a világnak adni, ez volt Schadl, aki „az egészet intelligens mázba formázta. Schadl doktor a világot másképpen látja, másképp szocializálódott: ő feketén-fehéren egy üzletnek látta ezt”.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Ha még tudsz olvasni a könnyesre röhögött szemeiddel, akkor azt el kell mondanom, hogy szerintem Grimm-nek, Andersen-nek, Báint Ágnesnek, Móra Ferencnek és Csukás Istvánnak is K. Szabolcshoz kellett volna menniük a receptért, hogy hogyan kell rendkívül egyedi, végtelenül szórakoztató, asztal-alatt-fetrengve-nevetős meséket kitalálni!

Ennek az egésznek persze se füle, se farka – de legalább jó sok pénz nyújtak le vele, semmi munkával, zéró tudással. Igazi magyar meló.

Érdekesség, hogy ebben a történetben is feltűnik Palkovics László neve…

A nyomozás alatt több beszélgetést is lehallgattak Schadl és Völner között, az egyik épp erről a találmányról szólt. A fideszes exállamtitkár egy ponton azt mondta Schadlnak, hogy Süli várja a pályázat beadását, csak az akkori innovációs miniszter, Palkovics László tűnik a nehezebb diónak.

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor – Telex

Összefoglalva: nem, soha sem fogunk vízüzemű autóval közlekedni.
És pont.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Lázadó


nyitókép: Chinh Le Duc / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük