Amiről Nem Tudsz Semmit, Arról Ne Nyilatkozz!

Nem tudom, hogy ez hogyan történt a múltban, de mostanság nagy divatja lett annak, hogy tekintélyes szakemberek olyan témákban nyilvánulnak meg – újságírói kérdésre válaszolva -, amiről idejét múlt, esetleg marginális, vagy zéró tudásuk van… Továbbra sem szégyen azt mondani, hogy „ehhez én nem értek”, vagy „nem vagyok tisztában a részletekkel, így erre a kérdésre nem válaszolnék”, vagy „ismeret hiányában erről nem beszélnék”!

Viszont: ha a valaki magabiztosan beszél hülyeségeket egy olyan témában, amiről fogalma sincs, akkor az esetek többségében csak egyetlen dolog szokott megtörténni: a hallgatósága/olvasótábora hangosan kiröhögi, a nyilatkozó szaktekintély hitelét veszti majd ezt követően senki nem fogja őt komolyan venni még akkor sem, ha a saját szakterületéről nyilatkozik.

2023 Tesla Model Y – az egyik legkörnyezetbarátabb és egyben a legkereseetteb(!) személyautó a piacokon.

A Telex.hu cikke szerint Csaba László közgazdász azt mondta a Magyar Hang-nak adott interjúban a személyautózással kapcsolatban, hogy:

„nagy az esély arra, hogy a környezetszennyező elektromos autó csak átmeneti szerepet tölt majd be”.

Csaba László: Hatalmas a szakadék Magyarország és a fejlett világ között, ott nőtt a tudás értéke, itt csökkent

Hogy ezt és így valóban elmondta-e a közgazdász akadémikus, azt nem tudom leellenőrizni, mivel nem vagyok a Magyar Hang előfizetője, így nem férek hozzá a cikkhez, azaz eredetiben sajnos nem tudom elolvasni a Csaba Lászlóval készült interjút.
Szerintem szavazzuk meg a bizalmat a Telex cikkét megíró Molnár Rékának és higyjük el, hogy Csaba László valóban tett ilyen kijelentést, azaz szerinte a villanyautók környezetszennyezőek és nagy eséllyel csak átmeneti szerepet töltenenek be a személyi mobilitásban.

Nekem összesen csak két kérdésem van.

1., Ha Csaba úr szerint az elektromos autók környezetszennyezők, akkor a belső égésű motorral szerelt járművek azok vajon micsodák?

2., Miért nem lehet utána nézni, utána olvasni, informálódni adott témában, mielőtt egy ilyen meggondolatlan kijelentés elhangzik?

Akkor most újra elvégzem a házi feladatot más(ok) helyett – kivételesen igyekeztem magyar nyelvű tartalmakat keresni (cikkek, videók, podcast epizódok), hogy Csaba úr és mások számára – még véletlenül -, se merülhessenek fel nyelvi akadályok. Természetesen nem azzal kezdem, hogy azonnal magunkat ajánlom (hiszen ha itt vagy, akkor valószínűleg meghallgattad már az Elektromobilitás Podcast valamennyi epizódját), de ami késik, az nem múlik.

 • Mennyire tiszta a villanyáram? Lásd: Electrocity Maps
 • Csaba László úr:
  • „Tudtad-e? 1 Liter benzin elégetése során 2,4 kg CO2 keletkezik”? Jajj, de hogy tudja! Ha tudta volna, nem beszélne hülyeségeket!
  • A villanyautók lokális kibocsátása ZÉRÓ, NULLA, SEMMI – és emellett az elektromos hálózat évről-évre, hónapról-hónapra több zöld áramot tartalmaz! A szénhidrogének pedig szénhidrogének maradnak…
a magyarországi járművek 9 milliárd kg CO2-t bocsátanak ki ÉVENTE!
 • Villanyautózással kapcsolatos alapvető tények és adatok:
Csaba László: kérem, nézzeg ezt meg, tanulja be, mert holnap kikérdezem!

Az alábbi videó Csaba Lászlónak, mint akadémikusnak nagyon fog tetszeni:

 • „A Villanyautosok.hu szerkesztőségének előadása a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán 2022. szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája program keretében.” Felhívnám a figyelmet a 8. kérdésre (33:25-től)!
Ennek az előadásnak a megtekintése a leghasznosabban eltöltött 45 perced lesz…

Az sem mellékes, hogy a szennyezés hol és milyen formában történik. Ha minden autó a városban pöfög, akkor az a városban lakó százezrek vagy milliók egészségét veszélyezteti, míg egy lakott területen kívül telepített erőműnek nincs ilyen mértékű károsító hatása. Ráadásul a kieresztett gázok jobban szűrhetők is, mint a sok ezer korszerűtlen, vagy netán hamis adatokkal futó járművön. Senkinek sem lehet mindegy, hogy az általa és embertársai által beszívott levegőt hány autó szennyezi közvetlenül.

10 tévhit az elektromos autózással kapcsolatosan
10 érv az elektromos autózás mellett

+1 angol nyelvű tartalom – sajnos ez még 2019-ben íródott: It’s That Time Again: Let’s Revisit & Debunk Common EV Myths

A végére pedig egy gyors képbehozó arról, hogy miért „a-világ-hülyesége” a hidrogénüzemű hajtás a személyi közlekedésben és a teherfuvarozásban:

A hidrogén 1966 óta a jövő üzemanyaga. És örökre is az marad!

És a 9. év után már maga a Toyota is azt mondja, hogy a Mirai FCEV „nem járt sikerrel”:

Toyota’s chief technology officer, Hiroki Nakajima, said during the Japan Mobility Show that it has been „difficult to realize” hydrogen fueling stations, according to Autocar. This has limited the Mirai’s sales, which has “not been successful.”

Toyota Admits Hydrogen-Fueled Mirai Has „Not Been Successful”

Félreértés ne essék, nem a Toyota-t fikázzuk ismételten, még ma is ők az egyetlen olyan autógyártó, akik 24/7-ben a tüzelőanyag-cellát favorizálják, s azt is csak az egyetlen ilyen modelljükkel, a 2014 óta értékesített Mirai-val. Eközben a TESLA start-up-ként eddig 4 személyautót dobott a piacra és a hónap végén érkezik az ötödik: a CYBRTRK!
(A másik autógyártó, aki FCEV modellt gyárt, az a Hyundai, de ők is csak otthon, Dél-Koreában képesek értékelhető eladási számokat produkálni, sehol máshol a világon nem.)

Tapasztalatom szerint – mivel 2017 óta aktívan nyomon követjük a technológiai, villanyautó-ipari helyzetet -,

S/3/X/Y models
illusztráció: Aidan McClean

Mit mutatnak a számok?

 • a Tesla eddig eladott 4,5 millió S/3/X/Y autót (Model S forgalmazásának kezdete: 2012Q2 – 2023Q3, globális eladások),
 • a Toyota pedig kb. 25.000 db Mirai FCEV-t (forgalmazás kezdete: 2014Q4 – 2023Q3, globális eladások). A Toyota-nak ezt a darabszámot úgy sikerült elérnie, hogy például Kaliforniában 15.000 USD értékben a cég állja az ügyfelei hidrogén vásárlását (ha éppen múködnek a H2-töltőállomások). Miért? Mert a legkevésbé sem kifezetődő Mirai FCEV-vel közlekedni még Kalifornia államban sem!

Meglátásom szerint tehát – a fenti értékesítési számoktól részben függetlenül, hogy a:

 • villanyautók (BEV): 1 évtized alatt kiemelkedő siker,
 • hidrogénes tüzelőanyag-cella (FCEV): fél évszázad után teljes kudarc.

Pont ugyanúgy, ahogyan az elmúlt évtizedben kudarc lett az etanol/E85, az LPG, a CNG is: nem kell mást tenned, csak nézz körül, kérlek! Hány ismerősöd, barátod, kollégád használ gyárilag földgázüzemű (LPG) hajtással eladott személyautót? Hány rokonod, szomszédod tankol E85-t az autójába? Hány CNG üzemű teherautót látsz magad körül a forgalomban? Na, ugye…

Jól látható, hogy:

A legutóbbi podkaszt epizódban elhangzott kérdésre pedig Csaba László és hallgatóink válaszait is e-mail-ben várjuk: miért jó a multimilliárdos olajtársaságoknak adni a nehezen megkeresett pénzedet?

– Lázadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük