Mi lesz majd akkor … #02

Új sorozatot indítottunk, kisérleti jelleggel. Ezekben a cikkekben a tények mellett bőven lesz szarkazmus, csipkelődős humor, görbe tükör és nyílt őszinteség. Reméljük, hogy majd teccikérteni és teccikértékelni is.

NÉFK – Nemzeti Életbevágóan Fontos Kérdések

  • Mi lesz majd akkor, amikor mindenki egyszerre akar villanyautót tölteni?
  • Mi lesz majd akkor, ha az elektromos hálózat nem bírja majd a megnövekedett terhelést és leég?
  • Mi lesz majd akkor, ha sorban kell állni a villanyautó töltőknél?
  • Mi lesz majd akkor, ha a villanyáram a duplájára drágul?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják az ismerethiányban szenvedő T. Szavazópolgárt, a benzin-, vagy éppen gázoldajvérű autóstársakat. Ez olyan problémák, amelyek jelenleg sem és nagy valószínűséggel a jövőben sem fognak létezni.

NELESZTA – Nemzeti Leszarom Tabletta

Az viszont sem tegnap, sem ma nem érdekli a legkevésbé sem az ismerethiányban szenvedő T. Szavazópolgárt, a benzin-, vagy éppen gázoldajvérű autóstársakat, hogy:

NINCS IVÓVÍZ!!

fotó: musiking / Pixabay

Mert ezek nem jövőbeli problémák lesznek a közlekedők egy szűkebb részének, hanem ez sok tíz- százezer magyarországi lakos problémája volt tegnap, az lesz ma is és még holnap is az lesz! És a sok százezerből lesz majd előbb 1 millió, majd pár millió.

Az alábbi 3 videót ajánlom mindenki szíves figyelmébe.

Aki most azzal találna jönni … hogy, nem is tudom … nadejó, ez a riport, ez az interjú a ballib-ellenzéki-sorosgyuribácsiféle-brüsszelita ATV-ről meg a Telex-ről vannak, annak azt üzenem innen a messzi távolból, hogy befetéma van! Az azt jelenti, hogy: kuss van!

Hiszed vagy sem, a környezetkárosítás, a klímakatasztrófa, a környezetszennyezés mindnekit egyformán érint Magyarországon, teljesen mindegy, hogy melyik párt vette meg a szavazatát 2 öl tüzifával és/vagy 10 kg burgonyával, vagy hogy melyik párttal/politikussal szimpatizál.

Remélem, ezzel nem mondtam újat senkinek.

A stadion építés, haverok zsebeinek kitömése, a rezsicsökkentés elvesztegetett milliárdjai helyett sokkal okosabban kellett volna ehhez hozzáállni. Nem ma. Már 2010-ben, azaz 12 éve. És onnantól kezdve folyamatos lett volna a karbantartás, bővítés, fejújítás.

NEM! Nem mutogatunk visszafelé, hogy de 12 évvel ezelőtti „e’mút nyóc év” hibája. Mert több, mint egy évtizede volt a 2/3-os többségben regnáló Magyar Kormánynak arra, hogy megtegye a megfelelő lépéseket! Hogy csináljon bármit. A semminél egy kis apróság is több.

Már régen azon kellene dolgozni, hogy hogyan lehet megoldani a lakóházak, lakások, irodaházak, gyáregységek, középületek korszerűsítését: nyílászsárók cseréje, hőszigetelés, fűtés korszerűsítés, stb. Napelemek az épületek tetejére, vagy a műhely, pajta mögé, energiatakarékos légkondíciónáló, hőszivattyú, stb.

Mert az az igazi rezsicsökkentés, ha nem pazaroljuk azt, amink van, hanem igyekszünk okosan, hatékonyan, környezetbarát módon felhasználni, beosztani.

Amit nem használunk fel (pl. földgáz a fűtéshez, elektromosáram a légkondíciónálóhoz), azért nem kell fizetni.

NEREA – Nemzeti Rezsicsökkentési Alapjog

Ehelyett ott van a 9 éves rezsicsökkentés, amely katasztrófális helyzetbe hozta vízszolgáltatást Magyarországon és a legkevésbé sem úgy állnak a dolgok, hogy rövid távon (a következő 5-8 évben) jelentős változások történhetnének. Nagyon sokan örültek az olcsó energia áraknak, de nem láttak tovább az orruknál: mostan eljutott az helyzet arra a pontra, amikor már a vízszolgáltatás folytonossága került veszélybe! Milyen, jó, hogy keveset kell érte fizetni, de legalább teljesen bizonytalanná vált a szolgáltatás! És fejlesztésre, karbantartásra meg nem jut – nem hogy elég, leginkább semmi.

Hurrá!

Innentől kezdve nem azért kell keveset fizetni a vízért, mert rezsicsökkentett üzemmódban pörög a mérőóra, hanem mert havonta 5-6 napon át nem volt egy csepp ivóvíz sem a településen, vagy a városnak egy részén… A Magyar Kormányban annyira jól sikerült megvédeni a recsicsökkentést, hogy az ivóvíz-hálózat megóvására már nem maradt sem idő, sem pénz, sem szándék.

Lehet pofázni, tolni a propagandát agyaba-főbe, mindig valaki mást, valami mást hibáztatni, felelősséget áthárítani, hivatkozni a háborúra, amely csak pár hónapja zajlik, a vízhálózat meg évek óta pusztul, ők meg 12 éve vannak kormányon, egyértelmű többségben, ellenzék nélkül… mégsem voltak képesek megoldani egy ennyire egyszerű dolgot.

NSZTK – Nemzeti Szociális Tragikomédia

Magyarországon, 2022-ben, a következő évek leghűvösebb nyara mellett jelentős vízhiánnyal nézett és néz majd még szembe a lakosság (kivétel nélkül mindenki): nem elég, hogy szemmel látható módón apadnak, vagy éppen száradnak ki tavak, még az ivővízhálózat állapota is katasztrófális.

Azt meg remélem, hogy senki sem hiszi el, hogy 2010 és 2021 között azért nem történtek felújítások, bővítések, mert 2022. Február 24-én Putyin háborút indított Ukrajnában?! Vagy mert mások voltak kormányon 2010 előtt??

Sokaknak még mindig minden nagyon szép, nagyon jó. Regionális ökológiai katasztrófáknak vagyunk szemtanúi, az ivóvíz-hálózatot már 5-15-25 évvel ezelőtt fel kellett volna újítani és folyamatosan karban tartani – egyáltalán nem biztos, hogy mindig lesz úgy és annyi ivóvíz lesz majd, mint korábban

De!

Annak kell örülni, hogy folyamatosan érkezik az orosz kőolaj és az orosz földgáz Magyarországra és így:

legalább van rezsicsökkentett benzin és gázolaj a töltőállomásokon!

Igaz, hogy mennyiségi korlát mellett, de legalább van. Az Erzsébet-utalványt leváltandó már nyomtatásban kellene lennie a Nafta-utalványnak.

Tiszta ivóvíz? Lószart!

Régen: kenyér és cirkusz kell a népnek.

Most: Rezsicsökkentett üzemanyag kell a népnek!

– Lázadó


nyitókép: Jonas KIM / Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük