Szájberteherautó

Cybertruck Szájbarágó – mert ahogyan látom, nagy szükség van rá. Alapok, árazás, hatótáv, meg az úgy nevezett „konkurencia”.

Kezdjük rögtön az elején: a Cybertruck az észak-amerikai pickup truck-ok közé tartozik, azaz: egy teherautó – egy kishaszongépjármű, ha úgy tetszik -, nem személyautó, nem egy SUV (hobbi terepjáró) platóval a fülke mögött.
Folytassuk egy kis múlt idézéssel: a Tesla, Elon Musk és Franz von Holzhausen (aki a Mazda North America-tól igazolt át a Tesla-hoz 2010. Áprilisában) 2019. November 21-én ezzel a bemutatóval döbbentette meg a fél világot:

A Cybertruck bemutatkozása 2019 Novemberében

Azt talán mondanom se kell, hogy egy prototípus koncepció modell és a végeredmény, azaz a sorozat gyártásba kerülő végleges modell néha meglehetősen különbözni tud egymástól. Hány ilyet láttunk már eddig? Emlékszik még valaki például a VW ID.3 és az ID.BUZZ koncepcióira? De nem régen ugyanígy járt a Stellantis csoporthoz tartozó RAM az eddigi egyetlen és majd csak jövőre gyártásba kerülő 1500 REV modelljével.

Ez volt az igéret – RAM 1500 REV CONCEPT:

Ez meg a végeredmény – 2024 RAM 1500 REV:

Hmm, hát majdnem olyan lett.

A RAM 1500 REV modellje távolabbról nézve pont ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik pickup truck az elmúlt 15 évből… mert a RAM (Stellantis) menedzsmentje túl gyáva ahhoz, hogy valami szokatlant, valamit újat gyártson.

Évtizedeken keresztül annak lehettünk a szemtanúi, hogy a jobbnál jobb, a szebbnél szebb koncepcióautók kerültek kiállításra a különböző autószalonokon, amelyekből aztán … vagy alig maradt meg valami izgalmas részlet, egyedi megoldás a sorozat gyártásra, vagy soha nem lett belőlük semmi.

Pont azért lett a Cybertruck is olyan, amilyen, mert formabontó, egyedi, különleges akar lenni. Ahogyan RJ Scaringe, a Rivian CEO-ja is elmondta, az autóik azért kaptak olyan arcot, amilyet, mert így már messziről látni, hogy: az ott egy RIVIAN pickup/SUV!

Rivian R1T Launch Edition

Ide szúrnám be, hogy a Cybertruck a full size pickup-ok ligájában játszik, nem pedig a másodosztályban, ahol a mid-size pickup-ok foglalnak helyet, mint pl. a Rivian R1T, a Toyota Tacoma, a Ford Ranger, vagy a Chevy Colorado. Ahogyan a Model X-t sem hasonlítjuk össze a VW ID.4-gyel, úgy a Cybertruck sem egy kategória a Rivian R1T-val.

A Cybertruck méretei nem igazán változtak, a Ford által gyártott F-150-hez képest az eltérések milliméterben mérhetők. A rakomány megengedett legnagyobb össztömege végül nem 3.500 lbs/1.587 kg, hanem csak 2.500 lbs/1.133 kg lehet. A vontatmány maximális megengedett tömege pedig 14.000 lbs/6.350 kg helyett csak 11.000 lbs/4.989 kg lehet.

A 0-60 MPH/0-100 km/h gyorsulást annak idején 2,9 másodpercre mondták – s ez megvan ma is. A negyed mérföldes/400 méteres távot pedig 10,8 másodperc alatt tette meg 4 évvel ezelőtt – ez úgy néz ki, hogy meg lehet most is.
Ami viszont nem változott, hogy a Porsche 911-t akkor is és most is lenyomta – még úgy is, hogy ezúttal egy ugyanolyan Porsche 911-t húzott az utánfutón, amellyel versenyzett. A Porsche 911 össztömege valahol 3.600 lbs/1.633 kg környékén van.

 • szimpla motoros, prototípus, RWD, 2019: 250+ mérföld / 6.5 mp / 7.500 lbs / 39.900 USD
 • RWD: szimpla motoros, sorozat gyártott, 2023: ~250 mérföld / 6.5 mp / 60.990 USD
 • dupla motoros, prototípus, AWD, 2019: 300+ mérföld / 4.5 mp / 10.000 lbs / 49.900 USD
 • AWD: dupla motoros, sorozat gyártott, 2023: ~340 mérföld / 4.1 / 11.000 lbs / 79.990 USD
 • tripla motoros, prototípus, AWD, 2019: 500+ mérföld / 2.9 mp / 14.000 lbs / 69.900 USD
 • CYBERBEAST: tripla motoros, sorozat gyártott, AWD, 2023: ~320 mérföld / 2.6 mp / 11.000 lbs / 99.990 USD

Mielőtt mindenki szívrohamot kap az árak láttán, el kell mondanom le kell írnom, hogy:

 • az Egyesült Államokban 1 számjegyűek az ÁFA-kulcsok (mindegy, melyik államban jársz) és nem 27%, mint Magyaroszágon.
 • a belső égésű motorral szerelt, közepes/magas felszereltségű pickup-ok – amelyek tudása, képessége összemérhető a Cybertruck-kal -, hasonló áron kerülnek értékesítésre és nagyjából 2 és fél millió darab fogy el belőlük minden egyes évben… (bár az eladások számai csökkenő tendenciát mutatnak)
 • továbbá: mint megannyi másik jármű esetében is, a Cybertruck-nak sem Magyarország az elsődleges, vagy a másodlagos piaca!

Amiről sokan megfeledkeztek, hogy az Egyesült Államok gazdaságát sem kerülte el az infláció. Ami 2019-ben 39.900 USD-ba került, az 2023-ban már 48.017 USD (és 2024-ben meg még egy picit drágább lesz majd). Mert a halmozott infláció erre az időszakra nézve 20,3%. Szóval az árazást úgy kell nézni, hogy nem a 39.900 (azaz: a 40.000) USD-hez, hanem 48.000-hez képest kerül ma 60.990 USD-be a hátsókerék-meghajtású Cybertruck.

Miért indokolja ezt a különbség? Sokminden, de ugye mindent annyiért lehet eladni, amennyit a T. Vásárló hajlandó érte kifizetni. És legyünk nyugodtak afelől, hogy ezt a pénzt ki fogják fizetni a Vevők. Sőt!

Sem a gigacasting-alapú gyártás (helyesen: giga press), sem a teljesen új, nulláról felhúzott Austin-i gyár (Gigafactory Texas), sem a világméretű pandémia, sem a teljesen új németországi gyár (Gigafactory Berlin) nem volt még a tervek között, amikor 2019 Novemberében a Cybertruck-ot bemutatták. Először még úgy volt, ha jól emlékszem, hogy majd a Gigafactory Nevada-ban lesz a gyártás, a Semi mellett.

Továbbá: nem olcsó dolog se a giga press megvásárlása, beüzemelése, nem olcsó az új gyár felépítése, a kapcsolódó infrastruktúra megépítése, munkaerőtobozás, stb. Ellenben a Tesla giga press projektje annyira sikeres, hogy több hagyományos autógyártó is azt tervezi, hogy hasonló présgépeket szerezbe és az új modelljeit már a Tesla-hoz hasonló módon gyártják majd.

Olvastam olyan panaszt, hogy: nincsen benne légkompresszor és rámpa a raktérhez. Igen, ez a kettő kimaradt. Rámpa vásárolható külön is, a légkompresszorból úgyszintén több szát különböző típus áll rendelkezésre. Ellenben: van „steer-by-wire”, azaz a Cybertruck kormányzása – hasonlóan a kereskedelmi utasszállító gépek nagy többségéhez – elektronikus úton történik, azaz nincs fizikai kapcsolat a kormánykerék és az első tengely között. Erről pedig nem hangzott el egy szó sem 4 évvel ezelőtt.

A Tesla-k árazása az elmúlt évek alatt folyamatosan változott, de az kijelenthető, hogy időről időre olcsóbbak lettek és egyre többen tudják megengedni maguknak nem csak a Tesla-k, hanem a villanyautók megvásárlását is.

Feltételezem – mivel a pickup truck-ok sok esetben inkább személyek szállítására használt autókként működnek, mintsem melós/céges teherautók -, az RWD változat, azaz a legolcsóbb, egy motoros, hátsókerék hajtású modellt inkább azok veszik majd, akiknek egy személyautó kell és nem munkára akarják használni. Ott meg mindegy, hogy mekkora terhet bír el, mit tudna elhúzni, hiszen soha semmi nem lesz a raktérben, soha semmi nem lesz utána kötve.

Számotokra mi a különbség a „250+ mérföld” és a „kb. 250 mérföld” között? Mert szerintem semmi.

 • 250 mérföld = 402 km,
 • 320 mérföld = 514 km,
 • 340 mérföld = 547 km,
 • 500 mérföld = 804 km.

Mire nem elég a 400 km-es hatótáv? Vagy mi az, amihez egy Cybertruck esetében nem lesz elég az 500 km feletti hatótáv?
Igen, tudok róla, hogy vannak olyan autótulajdonosok, akiknek a belső égésű motoros autója egy tank üzemanyaggal meg tud tenni 800 km-t és csak akkor mennek el tankolni, ha az üzemanyagszint-jelző mutatója már a piros szegmens utolsó 1/3-ban áll.
De vajon erre a hatótávra minden munkanap és még a hétvégén is szükségük van???

Nem teljesen mindegy-e, hogy otthon, vagy a nyilvános Supercharger hálózat egyik töltőoszlopán 45%-nál, vagy 22%-nál, vagy 8%-nál állsz meg és töltöd fel a Cybertruck akkupakkják? Mert arra sincsen aranyszabály, vagy törvény erejű rendelet, hogy mikor kell bemenni a benzinkútra megtankolni a belső ésésű motoros autót!

A Tesla folyamatos fejlesztései miatt akár egy over-the-air szoftverfrissítéssel is további mérföldeket nyerhetnek a Cybertruck tulajdonosai… de ahogyan a belső égésű motoros autóknál is, ugyanúgy a villanyautóknál is attól függ a fogyasztás:

 • hogy milyenek az út- és a terepviszonyok,
 • hogy mekkora súlyt kell vinnie az autónak (s ebbe a sofőr és az utasok súlya is beleszámít),
 • hogy van-e az autón tetőbox, vagy egy Gorenje-hűtőszekrény,
 • hogy húz-e bármilyen utánfutót,
 • hogy milyen az időjárás,
 • hogy a megfelelő légnyomásra vannak-e felfújva az gumiabroncsok,
 • hogy milyen nehéz/könnyű a sofőr lába, azaz az A-ból B-be történő utazás során mennyire intezíven gyorsít fel az utazósebességre, illetve milyen tartósan tud ezzel a sebességgel közlekedni, milyen gyakran kell lassítania és újra felgyorsítania,
 • hogy betartja-e a sebességhatárokat, vagy túllépi-e azokat 15-20-25 km/h-val?!

Azt meg mondanom sem kell, hogy:

Azaz az eladási listát tehát nem egy VW Golf, egy Toyota Corolla, vagy a RAV4, vagy valamelyik pickup truck vezeti, hanem: a Tesla Model Y!

Ha az észak-amerikai pickup-ok évről-évre csökkenő eladásait nézem, akkor nem lennék meglepve, ha Cybertruck eladásai előbb a RAM, majd a Chevy értékesítési számai fölé emelkednének, majd végül a Ford pickupjait is maga mögé utasítaná.

A jelenlegi helyzet alapján:

 • évi fél milliós eladással a Cybertruck a 3. helyre kerülne, a RAM csak a 4. lesz a sorban,
 • évi 550.000 darabos eladással a Chevy-t is beelőzve a Cybertruck a 2. helyre kerülne…
 • évi 650.000 darab eladása esetén pedig a Ford-ot beelőzve az 1. helyen állhatna a Cybertruck.

Természetesen ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Ha optimista akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a termelés felfuttatása, a gyermekbetegségek miatti termelés csökkenés okán a 2024-es év kiesik, így a komolyan vehető eladási számok csak a 2025. évtől kezdenek jönni majd.

Ne feledjük, hogy az amerikai és a kanadai piacokon a pickup-ok értékesítései 2019-től megfigyelve folyamatosan esnek – talán a Ford-nak van esélyen megfordítania ezt a trendet, de a másik kettőnek (Chevrolet, RAM) biztos, hogy nem. És ha a csökkenő eladások megmaradnak, a Ford pedig nem tudja megtartani (növelni?) az idei eladási számait a következő 5 évben, akkor már

Ahogyan arról a múltkor írtam: sajnos a Ford csal egy picit az eladási számokkal, mert az F-150/F-250/F-350/F-450 pickup-ok értékesítési számait egyben adja meg, azaz nem tudjuk, hogy a másik három mellett az F-150-ből pontosan mennyi is adtak el az adott negyedévben?!
És a Cybertruck valódi „ellenfele” az F-150 – nem a teljes F-széria!

A folyamatos fejődésről még nem is írtam semmit: ahogyan a Model S/3/X/Y már számtalan frissítésben részesült, ugyanígy lesz a Cybertruck-kal is. Kisebb-nagyobb szoftveres és hardveres módosítások hónapról hónapra várhatók, valamint néhány év múlva akár egy nagyobb frssítés (aka facelift) is szóba jöhet majd.

Szóval: adjunk időt a Cybertruck-nak! Ne azonnalra várjuk a sikereket! Kell neki egy pár év, ahogyan kellett az a Model 3-nak, ahogyan kellett a Model Y-nak is… Ahogyan idő kellett az egész Tesla-nak, ahogyan idő kellett a SpaceX-nek is.

A cikk címadó dala, arra az esetre, ha valaki annyira fiatal lenne, hogy nem emlékezhet rá:

A mai nappal valami új kezdődött.

BÍzom benne, hogy a Cybertruck a Model 3 és a Model Y nyomdokaiba tud majd lépni. A Ford F-szériás pickup-jai 46 éve(!) töretlenül a legnagyobb darabszámban eladott full size pickup-ok a világon. Ha ezt a sorozatot sikerül megtörnie a Cybertruck-nak az 50. évforduló előtt, akkor a mai átadási ünnepség történelmi jelentőségűvé válik és örökre megpecsételi a hagyományos pickup gyártók jövőjét!

– Lázadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük