Tűz Van, Babám!

Megint egy olyan téma következik, amelyik rettentően túl van lihegve, nem törődve a rideg valósággal, a statisztikai adatokkal. A lényeg a szenzáción, a felhajtáson, a hangulatkeltésen, a még eggyel több lájlkon van – minden más meg teljesen lényegtelen.

Nem igazán akarom hosszúra nyújtani, mert az alábbi kép – az Electrek-nek köszönhetően – igen beszédes és csak egy egészen minimális magyarázatot igényel.

A számok nyelvén

A tanulmány a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács (NTSB, Egyesült Állaok), a Közlekedési Statisztikai Hivatal (BTS, Egyesült Államok) adatait és a Recalls.gov kormányzati visszahívási weboldal statisztikai adatait gyűjtötte- és hasonlította össze.

215.000 belső égésű vs. 52 db elektromos tűzeset

Amint az összeállított autótűz adatokból is látható, a belső égésű motorokkal szerelt autók sokkal gyúlékonyabbak! Ki gondolta volna?

Ha ezekhez az autókhoz a hibrideket is hozzáadjuk – mivel ezekbe is kell üzemanyagot tankolni a működéshez -, akkor több, mint 215.000 tüzesetről beszélünk, szemben az teljesen elektromos járművek 52 darab tűzesetével.

A Nemzeti Tűzvédelmi Egyesület (NFPA, Egyesült Államok) legutóbbi jelentése szerint az USA-ban 2020-ban bekövetkezett 1,4 millió tűzeset 15%-át a járműtüzek okozták, és ezek a tüzek a halálesetek 18%-ához és a személyi sérülések 11%-ához járultak hozzá.

És mi a helyzet a teljesen elektromos (BEV) autókkal?

Nos, ezek az akkumulátoros autók az Egyesült Államok összes tűzesetének a kb. 0,02%-ért felelősek. 2 század százalék. Statisztikai hibahatár.

Bármilyen hajtáslánccal szerelt jármű vezetése esetében fennáll a tűzveszély, különösen egy autóbaleset részvevőjeként. Azonban nyugodtan kijelenthetjük – véli az Electrek szerkesztősegé -, hogy azok a problémák, amelyek tüzet okozhatnak egy benzin üzemű járműben egy baleset bekövetkezése esetén, jóval meghaladják az akkumulátor csomagok szerkezetéből, kémiájából származó tűzveszélyt.

Mi a különbség?

Éppen ezért hibás kettős mércét alkalmazni és hazugság folyamatosan azt hajtogatni, hogy a villanyautók sokkal tűzveszélyesebbek. Mert nem azok, és soha nem is voltak azok – ellenben a belső égésű motorral rendelkező autókkal.

Az olaj- és gázipari cégek és hagyományos autógyártók reklámaikból élő kereskedelmi média, a milliárdokban dúskáló olaj- és gázipar, aki foggal-körömmel ragaszkodik minden cent profithoz és minden tizedszázalék piaci részesedéshez, a 80+ éves hagyományos autógyártók, akik nehezen veszik fel a lépést a Tesla-val, meg úgy általánosságban a villanyautó gyártással, igyekeznek kihangsúlyozni minden egyes villanyautós tűzesetet, szenzációt keltve lehetőleg mind az 52 alkalommal -, s közben egy árva szót sem szólnak arról, hogy miért, milyen okból gyulladt ki az 215 ezer darab NEM villanyautó?

Kérlek, addj 9 percet Sam-nak, hogy elmondhassa, hogy a legnagyobb amerikai média cégekkell kapcsolatban milyen következtetésekre jutott:

Végeredmény

Az Egyesült Államok-beli statisztika alapján a benzin/dízel üzemű autók – a megtett mérföldek figyelembe vételével, tehát azonos futást követően – 11-szer több alkalommal gyulladnak ki, mint a teljesen elektromos autók. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy 1 milliárd mérföldenként:

  • benzin/dízel/hibrid üzemű autók esetében 55 db,
  • villanyautók esetében pedig csak 5 (öt) tűzeset történik.

A másik, fentebb olvasható szám-pár pedig még ennél is ijesztőbb: 100.000 db eladott személyautó tűzeseteinek tekintetében:

  • 5.003 db belső égésű motoros ÉS hibrid-üzemű autó kigyulladására jut
  • 25 (huszonöt!) db villanyautó kiégése.

Gondolom, senkinek sem kell elmagyarázni, hogy az 5.003 és a 25 közül melyik a nagyobb szám…

Köszönöm a figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Oskars Zvejs / Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük