Kobalt, Lítium És Az Akkumulátor Gyártás

Jó reggelt kívánok! És nem csak azért, mert nálunk még reggel van, amikor ezeket a sorokat írom, hanem azért is, mert szeretném, ha felébrednének azok, akik alvajárva élnek közöttünk.

Egy kommentre reagálunk. Amit ugyan nem nekünk írtak, de

 • hatalmas csacsiságokat írtak le benne, amelyekre
 • sokan – gondolkodás nélkül – helyeslően bólogatnak.

ÉBRESZTŐ!! Ne higgyjünk már el minden egyes szót, amelyet egy indulatos kommentben olvashatunk. Hol van a kritikus gondolkodás?! Hol vannak a tények?

Akkumulátorok, nyersanyagok

Állítás:

„Ezeket a fostartály elektromos autókat környezetbarátnak beállitani csak dedósoknak lehet. Fosszilis égetéssel áramot csinálunk. Litium Boliviából, Kobalt kongóbol. Kitermelni, kikötőbe szállitani, tankerrel Rotterdamba, kamionnal Gödre. Anyátok…..Mi ebben a környezetbarát????”

Cáfolatok, szépen sorban:

Az elektromos autó nem egy fostartály – legfeljebb nem tudsz róluk semmit sem. De ha szerinted mégis csak azok, akkor a belső égésű motorral működő autók vajon micsodák?

Segítek: vagy 15-ször akkora fostartályok, s velük együtt az olajkutak, finomítók, benzinkutak, autószerelő műhelyek az olajcserékkel, stb. szintén azok.

Nem a villanyautóval, vagy az akkutechnológiával van baj … hanem az emberrel.

Magyarországon pedig a korrupt és unintelligens Kormánnyal. Akiknek egyáltalán nincs zöld politikájuk. Mivel továbbra is ugyanúgy szeretnek a zavarosban halászni, mint tették azt egykori KISZ-tagként, vagy MSzMP-s elvtársként 1989 előtt. Attól, hogy kifordítja a köpönyegét, attól alatt még ugyanaz a velejéig romlott politikus marad. Ez van, erre szavazott a nép, ezeknek adtak hatalmat, ahelyett, hogy elzavarták volna őket 32 évvel ezelőtt…

De hát kinek mit intézett a kormánya, ugye?!

Amit a fenti Átlátszós videóban látsz, az magyar sajátosság. Valahogy Nevada-ban, Spark-ban nincsenek ilyen jellegű gondok… Hány alkalommal olvashattad, hogy problémák voltak a Tesla akkumulátor gyáraival? Az igazi tökönrúgás az volt, hogy az olaj- és gázfüggővé vált az emberiség. És ezt kiválóan kiszolgálja a korrupt magyar környezetvédelem-ellenes politikai elit. Az önkormányzat, a hatóság is tehetetlen? Vajon miért?

Akkumulátor gyáraktól függetlenül is azon voltak és vannak a Kormányban, hogy a lehető legtöbb földgázt és kőolajat vegye megy az MVM a oroszoktól, mindegy, hogy mennyi az ára, a lakosság fizesse meg – és ne napelemre költse a pénzt.

Ami pedig a villanyautók ökológiai lábnyomát illeti, van itt egy tanulmány és 3 videó is:

Szóval?

Igen, a villanyautó – az akkugyártás ellenére is – környezetbarátabb megoldás, sokkal jobb, mint bármilyen másik jármű, ami belső égésű motorral rendelkezik!

A villanyautó, az akkutechnológia sokkal környezetbarátabb még úgy is, hogy az akkugyártás vízigényesebb! Mivel – most figyelj(!) – az autók nem csupán 1 napos felhasználásra készülnek, hanem itt vannak velünk általában 20-25 évig is akár és használjuk őket napi szinten, vagy legalább heti egy alkalommal, ezért bátran kijelenthető, hogy az autógyártás egy hosszútávú projekt, az autó élettartama nem 5-6 év, hanem inkább 20.

A különböző nyersanyagokat – ha most nem a kőolajról beszélünk -, szintén utaztatni kell országok, földrészek között, nem új keletű dolog és nem csak az akkumulátor, vagy villanyautógyártás miatt van rá szükség!

A világon 2021-ben kitermelt fémek fajtái és mennyiségei.
2019-hez képest csökkenő tendenciát mutat a kitermelés mértéke.

(kattints a képre a nagyméretű képhez)

2021-ben 8.173.000.000 tonna fekete szenet bányásztak ki globálisan. Azaz 3,14-szer annyit, mint vasércből. És nehogy azt gondoljuk, hogy ezt a hatalmas mennyiségű szenet ott használták fel, ahol kibányászták. Nagyon nagy százaléka utazott pár ezer km-t, mielőtt CO2 és korom formájában belélegztük. S egy része még ma is itt van a légkörben persze…

Érdekesség, hogy csak az idegesíti halálra az átlagpolgárt, az bosszantja fel, hogy a lítiumot, a kobaltot és a többi nemesfémet utaztatni kell a bányákból, a kitermelés helyszínéről a feldogozó üzemekben, gyárakba. De amikor ugyanezt kell megtenni a vasérccel, az acéllal, a szénnel, a nyersolajjal, vagy az üzemanyagokkal, az teljesen rendben van – megint csak nem érdekel senkit, nem is számít igazán… Amikor akkumulátort gyártunk villanyautókba, akkor ezek az okos átlagpolgárok lehetetlen elvárásokat támasztanak a nyersanyagok kitermelésével, a gyártástechnológiával szemben.

Amikor a full extrás dízel pickup-hoz, a V8-as luxus sportkocsihoz, vagy a 85″ LCD-TV-hez, vagy a jacuzzi-hoz kell utaztatni a földrészek között a különböző nyersanyagokat, alkatrészeket, részegységeket, majd a végén a készterméket, az TELJESEN RENDBEN VAN, az kb. a normális, nem is kell foglalkozni vele, szót sem érdemel. Ahogyan nem is foglalkozik ezzel senki, ahogyan nem is beszél róla senki.

Bezzeg a villanyautók, azokat a zöldlevelű erdőben kellene szüretelnünk, mert csak! Hogy mennyire volt környezetbarát a Trabi, a VW Bogár, vagy a dízelmotoros zöldséges Merci gyártása, majd az évtizedeken át történő üzemeltetésük, azt soha, senkit sem vizsgálta meg és ez még ma sem fontos!

De mindez még csak a kezdet, jöjjön a technológiai oldal egy kicsit részletesebben.

Akkumulátor gyártás

Szerinted ki és hol, mekkora mennyiségben gyártott akkumulátorokat az elmúlt évtizedekben – a villanyautók széleskörű elterjedése (mondjuk, hogy 2009. Áprilisa, a Tesla Model S prototípusának bemutatása) előtt?

Meglepő, vagy sem, de Li-alapú akkumulátor kellett tegnap, kell ma és kelleni fog holnap is. Csak 2021-ben az okostelefonokba kell 1.430.000.000 db/évente, és ebből csak 83 millió darab volt iPhone, szóval nem az Apple tehet mindenről. A tabletekbe, fényképezőgépekbe, laptokokba, viselhető eszközökbe (óra, VR-headset) és egyéb okoseszközökbe további 950.000.000 db-re volt szükség 2021-ben!

Valamint hihetetlen mennyiségben kellett és kell a mai napig a 12V-os,vagy a 24V-os, vagy a 48V-os akkumulátor a legkülönfélébb járművekbe – amelyekben típusuktól függően több-kevesebb mértékben ólom és kénsav, meg nikkel és kadmium is van!
Ezek a járművek a:

 • személyautók,
 • teherautók,
 • autóbuszok.

Sőt, kell sok-sok akkumulátor még a:

 • metrószerelvényekbe,
 • villany– vagy dízelmozdonyokba és motorvonatokba.
 • valamint repülőgépekbe is!

Akkumulátort használunk rengeteg helyen, van ahol még mindig NiMH-t, van, ahol Li-alapút, van, ahol kénsav-ólomot… Gondoltad volna? De ez nem újkeletű dolog ám, nem csak most történik ez így, hanem már 100+ éve nap, mint nap.

És téged még csak most kezdett el zavarni???

Tényleg?

Nyersanyagok: lítium, kobalt

Egy lista a világ legnagyobb lítium lelőhelyeiről:

 • Ausztrália: 55.000 Mt,
 • Chile: 26.000 Mt,
 • Kína: 14.000 Mt,
 • Argentína: 6.200 Mt,
 • Brazília: 1.500 Mt,
 • Zimbabwe: 1.200 Mt,
  és végül
 • Portugália: 900 Mt.

Mt = Megatonna = 1.000 tonna

Sajnos Bolívia nincs a listán!

Tudtad-e? Miért Kongóban termelnek ki nagyon sok kobaltot?

Mert a nyersanyag, az érc, az ásvány az egy olyan dolog, hogy sajnos – tetszik, vagy nem -, csak ott termelhető ki, ahol az megtalálható a talajban.

Szóval: megpróbálhatunk lítiumot, vagy kobaltot kitermelni Magyarországon, a Balaton közepén… de ez tiszta hülyeség, pénz és időpazarlás lenne, mivel Magyarországon nincs se kobalt, se lítium a talajban.

Még a Balcsi alatt se.

Miért Algyőn folytat már az 1960-as évek óta kitermelést a Magyar Állam? Azért – és most lesz igazán izgalmas a sztori -, mert csak és kizárólag ott van egy olyan olaj- és földgázmező, amely kitermelhető! Lehetne olajkutakat fúrni a Mátrában is, de totál felesleges lenne, mert a Mátra alatt nincs olajmező…

És ha már itt tartunk, akkor elmondom, hogy a villanyautók akkumulátoraiba nem kell mindig kobalt. Sőt, úgy néz ki, hogy egyre kevesebb kell.

Az LFP kémiájú, TELJESEN KOBALT-MENTES akkupakkok egyre nagyobb mennyiségben kerülnek gyártásra, köszönhető ez első sorban a kínai akkumulátor gyártóknak (pl. CATL). A kevesebb fém felhasználása miatt a gyártása is olcsóbb, s erre már nem csak a Tesla-Panasonis páros, hanem más akkugyártók is rájöttek (LG Chem, Samsung SDI).

A kobalt másik fő felhasználási területe a szuperötvözetekben történik, amelyeket gázturbinás motorok alkatrészeinek előállítására használnak (pl. repülőgép gyártás). Ha valami nincs egy villanyautóban, az mondjuk pont egy gázturbinás motor… Kobaltból járművek légzsákjait is készítik – villanyautókhoz és hagyományos autókhoz úgyszintén; valamint katalizátorokat a KŐOLAJ- ÉS A VEGYIPAR számára.

De a kobalt felhasználásval készülnek:

 • cementált karbidok (más néven keményfémek) és gyémántszerszámok;
 • korrózió- és kopásálló ötvözetek;
 • szárítószerek festékekhez, lakkokhoz és tintákhoz;
 • festékek és pigmentek;
 • őrölt bevonatok PORCELÁN zománcokhoz; gyorsacélok;
 • mágneses ADATHORDOZÓK;
 • mágnesek;
 • és acélszövetes GUMIABRONCSOK is.

Na, látod-látod, amíg a villanyautókhoz akkumulátor-cellákat gyártók szépen elhagyják az kobaltot, addig vannak bőven más ipari területek, amelyek nem tudnak létezni kobalt nélkül… azért ez elgondolkodtató, nem?

Gondolj bele, 5-10 év múlva megint csak a porcelán, az olaj- és a gumiipar miatt bányásznak majd kobaltot – például Afrikában -, nem a villanyautók miatt.
Pont mint régen. Hát nem csodálatos?

De. Mindez egészen elképesztő!

Ami pedig a lítiumot illeti, ahogyan azt 2019-ben már megírtam az alábbi cikkemben:

„A lítiumfelhasználás becsült megoszlása 2011-ben:

 • kerámia és üveg (29%)
 • szárazelem (27%)
 • kenőzsírgyártás (12%)
 • folyamatos öntés (5%)
 • levegő kezelés (4%)
 • polimerek (3%)
 • alumíniumgyártás (2%)
 • gyógyszerészet (2%)
 • egyéb (16%)

Ez feltételezem azóta már módosult, de ne hidd azt, hogy a kenőzsírgyártás leáldozóban van, vagy hogy a porcelámüzemek beszüntették működésüket…”.

Gondolom, sokaknak erről sem volt fogalma. De miért is lett volna? Sem ma, sem évekkel, évtizedekkel ezelőtt nem foglalkoztatott ez senkit sem. Sőt, esély van rá, hogy a kobalt után a lítium is elhagyhatóvá válik, s kiváltható lesz nátriummal. Aki elfelejtette volna, a NaCl nem más, mint nátrium-klorid. Azaz: konyhasó. Naponta megeszünk belőle több grammal, kisgyerek korunk óta:

„A Na-ion akkumulátorok alapanyaga azonban lényegében a konyhasó, ami a világ minden táján nagy mennyiségben, könnyen hozzáférhetően előfordul. Csak összehasonlításképpen: lítium-karbonátból éves szinten százezer tonnás mennyiséget bányászunk (közelítünk az egymillió tonnához), ezzel szemben a konyhasó bányászata százmillió tonnás nagyságrendű. A termelésnek csupán egy töredéke képes lenne kielégíteni az akkumulátorgyártás igényeit, így a nátrium nemcsak jóval olcsóbb a lítiumnál, de attól sem kell tartani, hogy a növekvő kereslet miatt ötszörösére dráguljon a só. A több ezer évre visszanyúló bányászata emellett környezeti-fenntarthatósági szempontból is sokkal előnyösebb a lítiuménál.

3 cikket hoztam, magyar nyelven, elég részletes, szerintem érdemes elolvasni:

Félemberek

Na, ki volt az, aki 1982-ben, vagy 1995-ben, vagy esetleg 2004-ben habzó szájjal ócsárolta és szívből gyűlölte, a pokolta kívánta a porcelán ipart??? Vagy mondjuk a kenőzsír gyártást??? Vagy mondjuk a teljes vegyipart???

Nem volt senki, aki ezt tette volna, ugye? Mert qrvára nem érdekeltek a tények senkit sem, magasról szartak bele mindenki mind a lítium bányászatba, mind a lítium felhasználás módjába! És tették ugyanezt a kobalttal is.

És mond meg ne sértődj, azt ne mondd, hogy nincs igazam! Inkább olvass tovább!

Abszolút és egyáltalán nem érdekelt senkit, hogy az ipar milyen nyersanyagokat, hogyan, milyen formában, mekkora mértékben használ fel, vagy éppen pocsékol el. Most pedig mindenki betegre izgulja magát a villanyautók gyártástechnológiája miatt. Miért?

Nem tudjuk. Okoskodnak, de nem informálódnak. Hisztiznek, de nem olvasnak utána, élnek a fél évtizeddel ezelőtt fél füllel hallott féligazságok alapján.

A villanyautók akkupakkja simán használható marad 15-20 évig, legfeljebb egy-egy cellát kell benne kicserélni – aztán annak a tartalma, azaz a felhasznált nyersanyagok 96-98%-ban újrahasznosíthatók, tehát újra akkumulátor lesz belőlük.

Ezt próbáld megcsinálni azzal a benzinnel, gázolajjal, motorolajjal, amelyet a benzines/dízel autód elégetett… nem fog mennyi, ugye?!

Szóval köpködd nyugodtan tudatlanul a villanyautókat, amelyekbe sok gyártó már KOBALT-MENTES úgy nevezett LFP akkukat épít be… Azt azért tartsuk szemelőtt, hogy a belső égésű autókba állandóan kell szénhidrogén, nem mennek sehova benzin/gázolaj és motorolaj nélkül! Aztán 5-10 év múlva ugyanígy kellene köpködni az porcelán-gyártást, az olajipart és a gumiabroncs gyártókat!! Jó?

Az olaj- és a gázipar

Kérlek, nézz utána, hogy mit művelt és milyen ma az olaj- és gázipar, mit tud felmutatni az elmúlt 110 évből!

Hány billió amerikai dollár – nem milliárd és nem Forint(!) -, hanem: hány billió amerikai dollár támogatást kaptak az olaj- és gázipari cégek a különböző kormányoktól az állampolgárok által befizetett adókból világszerte az elmúlt 50 évben? Ugye a kormányoknak nincsen pénze, a költségvetés az állam által beszedett adókból áll össze. Azt pedig cégek és az állam polgárai adják be a közösbe. Ha át tudod váltani forintra ezt az összeget, akkor kérlek, szólj, hogy hány darab nulla áll az első számjegy után.

A videó utolsó 1/3-a a legérdekesebb!! De inkább nézd végig az egészt! Köszi!

A másik olyan téma, amelyről sokan elfelejtenek beszélni, hogy több millió liter nyers kőolaj folyik szét a tengerekbe, folyókba, tavakba, erdőkbe ÉVENTE!! 2022. év legbrutálisabb „szivárgása”, azaz durva olajipari környezetszennyezés még Januárban történt, Peruban. Hallottál róla?

Vagy nem? Miért nem?

És látod, megint nekem van igazam, mert ez az egész mégsem érdekel senkit az ég világon!
Megszoktuk, hogy ez ilyen, igaz?! Ki a fenét érdekel… így működik a világ, í.j. Ebben nőttél fel, ez volt nagyapáink idejében, az apáink idejében is, miért éppen mi csinálnák másképp, nem igaz?! Eddig is megvoltunk valahogy, ha nem a mi szomszédságunkban történik, akkor szarunk bele.

Vagy várj… a belső égésű motorral szerelt járművek – legyen az egy benzines SUV, vagy pickup, vagy dízel teherautó, autóbusz, kétütemű fűnyírógép, vagy robogó, vagy éppen a városon keresztül húzó dízelmozdony, esetleg a belvárosban kikötő és városnéző túrára induló folyami turistahajó, ezek mind-mind, egytől egyik, éjjel és nappal a saját szomszédságunkban szennyezik a környzetet évtizedek óta. Te pedig letüdőzöd és hisztériázol a villanyautók miatt. (jár neked az állva taps)

A mérgező kipufogógáz lassan megöl mindent és mindenkit: az óvoda és játszótér mellett, a lakásunk terasza, a házunk erkélye előtt, azaz ott, ahol mi próbálnánk meg (egészségesen) élni!

És hát a kőolaj is olyan, hogy azt:

 • ki kell termelni,
 • el kell szállítani a finomítóba,
 • finomítani majd tárolni kell,
 • át kell fejteni, hogy szállítható legyen,
 • a benzinkutakon le kell fejteni és tárolni,
 • majd minden járműnek oda kell mennie, CO2, NOx és korom termelése mellett, hogy meg tudja tölteni az üzemanyag-tankját.

A MOL Dunai Finomítója ott áll már évtizedek óta, ahol mi, emberek élünk. Azt gondolhatnánk, hogy pl. Martonvásár már elég messze van… de légvonalban nincs 7 km se! És a többi település, mint Százhalombatta, Ercsi, Tököl, Ráckeresztúr, Szigetújfalu, Szigetcsép még közelebb vannak a létesítményhez.

Ebbe a finomítóba 2 vezetéken is érkezik földgáz és a kőolaj, két másik földrészről! És a finomító működése évente 660 GWh-nyi elektromos energiába kerül. Azaz az olajfinomító is használ áramot. És lehet, hogy ismét megleplek ezzel az információval, de tudnod kell, hogy a benzin és gázolaj előállításához

ugyanazt az áramot használja az olajfinomító is, mint amit a villanyautósok az akkupakkokba töltenek!

Nincs semmi különbség.

Ha tudnád, hogy pl. Százhalombattai finomító mellett mi van a levegőben, önként fulladnál meg… nem látod, nem érzed, de belélegzed, s benned maradva lassan, nagyon lassan, de megöl. Pedig élhetnél akár 5-8 évvel tovább is, sokkal egészségesebben, de hát az olaj- és gáz nélkül nincs élet, akkor se, ha belepusztulunk! Ugye?

Végezetül

Természetesen sokkal jobb volna és én is jobban örülnék neki, ha az akkugyártás és a villanyautó gyártás sokkal-sokkal környezetbarátabb lenne, mint amilyen. De ne tegyünk úgy, mintha eddig nem létezett volna környezetszennyezés, mintha eddig nem lettek volna lítium lepárlók és kobalt bányák a világon, mintha eddig nem gyártott volna senki sem akkumulátorokat százmillió számra.

Valamennyi létezett ezelőtt 45 éve is, meg 15 éve is, mégsem voltak hangosak sem a sajtó munkatársai, sem pedig a kommentelők, véleményvezérek…

Jó volna abbahagyni a kettős mérce alkalmazását!

Az olajipar igyekszik a lehető legrosszabb színben feltüntetni az akkumulátor gyártást, a villanyautók használatát – elfedve azt a tényt, hogy:

az elmúlt 110 évben a kőolaj- és a földgáz kitermelése, annak szállítása, a fosszilis üzemanyagok előállítása, felhasználása semmi máshoz nem hasonlítható, tartós, visszafordíthatatlan környezetkárosítást, nagy mértékű egészségkárosodást és életminőség romlást, növekvő korai halálozást eredményezett!

Az akkugyártás, a villanyautó gyártás, azok használata évről évre zöldebb, környezetbarátabb lesz, ahogyan az elektromos áram előállítása is. De az olajipar nem tud megváltozni, esze ágában sincs a süketelésen kívül mást tenni a köz érdekében: nyomják a green washing-ot, megpróbálják jobb színben feltüntetni magukat és rosszabb színben feltüntetni az akkumulátor gyártást a sajtóban, a PR-tevékenységeik során, de a kőolaj mindig is kőolaj marad…

Meg vannak számlálva a napjaik – és ezzel az olaj- és gázipar is tisztában van. A halálsoron ülnek és várják a (számukra szomorú) véget. S mint egy cellába zárt halálra ítélt, bármit megtennének azért, hogy szabadlábra kerülhessenek…

Folytatása következik.

Köszönöm a figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Patrick Hendry / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük